Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

woensdag 27 januari 2010

Luie impressies op een zonnige najaarsdag

Het kan hier warm worden in de hoogzomer. Maar op deze zonnige herfstdag is de temperatuur in mijn stadstuin heel aangenaam. Net dat beetje zon waarbij je weg kunt doezelen, zonder bang te zijn om met een rood hoofd wakker te worden. Er heerst een stilte die enkel verstoord wordt door een groepje kijvende mussen in de spar van de buurman. Muren en bomen schermen mijn stukje paradijs af. Ik bekijk alles met halfopen ogen. Ik geniet mateloos van dit tijdloos moment en zou deze warmte, dat mooie licht en de kleuren willen vasthouden..

Het verwondert mij elk jaar opnieuw dat er zo laat op het seizoen nog zoveel bloeit. De gele helmbloem houdt het pas voor bekeken bij de eerste vrieskou. Zij heeft het hier naar haar zin tussen al die oude stenen. Een klompje geraniums is aan zijn tweede, maar niet minder uitbundige, bloei begonnen. Daar komen nogal wat hommels en bijen van genieten. Een dikke kruisspin heeft dit strategisch bekeken: haar web hangt tussen het groepje asters erachter en de sering. Argeloze vliegebeestjes worden zonder scrupules in de val gelokt.

Op het dak van de keuken kruipt een clematis. Hij waagt zich nog aan paar grote roze nakomelingen. En zijn buur, de kamperfoelie, de speelse lichte klimmer, bloeit met gele en witte bloemen die vooral ’s avonds een zachte geur verspreiden. In die duisternis steken dikke trillende motten gretig hun uitgerolde tong in de smalle bloemen.

Een merelpaartje vliegt luid krijsend in de sering, geschrokken van de poes op het muurtje. Maar poes is lui vandaag, ze rekt zich even en kijkt gelaten toe: dit hapje zal niet voor vandaag zijn. De merels houden het restje overrijpe druiven in de gaten. De druivelaar groeit gretig onder het oude glazen afdak aan mijn terrasdeur. De druifjes zijn klein, maar oh zo lekker zoet. Ik blijf bewegingloos kijken en na een tijdje neemt de moedigste van de twee het initiatief. Ze vliegt op de druiven af, neemt er eentje en belandt in de boom. Triomfantelijk, met n druif in de bek, kijkt zij rond. Het is haar weer eens gelukt.

De vroegste druivendief is mijn zoon. Hij zweeft momenteel tussen zijn muziek en zijn lief, maar de druiven in moeders tuin bekoren hem genoeg om regelmatig langs te komen. Zonder handen haalt hij, als een bacchant, de druiven met zijn mond van de takjes. Het summum van genot.

Mijn blauwe regen heeft in de esdoorn van mijn buurman een dankbare gastheer gevonden. Hij is wild en roekeloos en trekt zich vooral niks aan van grenzen. Ik zal er hem straks nog even wijzen dat mijn dak en de schouw van buurman het niet zo begrepen hebben op zijn uitbundigheid.

Ik schrik op, een dikke zwarte hommel met een rood achterwerk zoemt rond mijn hoofd en kijkt mij verbaasd aan. ‘Mevrouw’, lijkt hij te zeggen, ‘ik zocht een bloem maar vond jou’. Mijn ogen spreken boekdelen: ‘Omdraaien, mijnheer, wat verder vind je alles wat je nodig hebt’.

Terwijl ik hier zit te soezen, bedenk ik dat luiheid wezenlijk met mij verbonden is. Genietend en geboeid door wat mij omringt. Ik behoor niet tot die groep tuiniers die denken dat ze constant op hun hoede moeten zijn voor ‘vijanden’ die hun mooie plannen en ideen belagen. Die ‘vijanden’ zijn mijn beste vrienden en wij werken samen aan dit schouwspel.

Mijn tuin en ik, wij zijn mekaar heel dankbaar.

geplaatst door Sprankel - 4983 keer gelezen

beoordeeld 3/5 (3 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be