Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

woensdag 14 juli 2010

MaMuMa


2 juli en alweer in het UK maar nu met stiefkleindochter van weldra 13. Het Dutroux tijdperk lijkt afgesloten, want niemand is nog geïnteresseerd in het document dat ons samen reizen machtigt. In Duinkerken steek ik het bij de pascontrole toe en zeg dat het mijn 'godchild' is. De politieman prijst me als ‘good man’, in het engels godbetert. Europa sloeg toe, want in Dover spreken ze me aan in het Frans.
Op naar Cornwall. M26 en M25 zitten eivol, weet madame GPS. Ze stuurt me tot bijna in Londen. We kunnen de cucumber al zien. Helaas is er ook daarlangs weinig doorkomen aan.
De velden rond Stonehenge dragen nog de sporen van de solstitium toeloop.

Amper 60 km/h is ons uurgemiddelde tot onze bestemming, het aloude dertiende-eeuwse smokkelaars- en vissersplaatsje Polperro aan de Cornish riviera. We betrekken een flatje boven de gelagzaal van de al even oude Crumplehorn inn.
Met als leitmotiv wat een tiener zoal verzucht, maken we er voor 5 dagen het allerbeste van.
Eerst zijn dat strandjes. Ik heb een kaart waar ze allemaal op staan, en we nemen de beste. Tot ook het binnenland lokt, langs slingerende wegjes tussen bermhagen.
Een stenencirkel, een kweekplaats voor schattige otters, een apentuin.
En waar je dat het minst verwacht, maar het stond ook op die kaart en ik reed er opzettelijk langs in the middle of nowhere : Paul Corin’s Magnificent Music Machines. MaMuMa.
Bijna er voorbij gereden, want behalve ‘Entrance’ viel geen aanduiding te bespeuren. De man was zijn gras aan het afrijden; maar die machine liet hij onmiddellijk staan. Zijn Magnificent Music Machines, daarvoor leeft hij al meer dan 30 jaar in dit godvergeten gat waar hij een watermolen kocht. In een loods staan rare grammofoons, pianos mécaniques in allerlei soorten en maten, draaiorgeltjes… Met hele collecties geperforeerde blikken platen, papyrusachtige rollen en ijzeren vouwbanden met gaatjes. De meeste van die dingen werken pneumatisch en drijven een blaasbalg aan; door de gaatjes stromende lucht brengen toetsen en kloppers in beweging om snaren te betokkelen. Die Corin is een bevlogen en passioneel verteller en weet jong en oud te boeien; hij kent elk bijzonder orgel in Vlaanderen en Nederland, heeft er sommige gekocht of gerestaureerd. En hij bezit en bespeelt een Würlitzer theaterorgel. Nee geen juke-box, maar een orgel met instrumentenregisters en manualen en pedalen. Om het te bespelen trekt hij andere schoenen aan. Van Andrew Lloyd Webber wil hij niet weten, maar hij speelt het ene blad na het andere van Rodgers en Hammerstein, van Gilbert en Sullivan, van Irving Berlin…. De lucht perst zich door enige slangen naar een theater mock-up waar gewone en rare orgelpijpen gerangschikt staan achter flapdempers die pedaalgestuurd open en dicht gaan volgens het bespeelde instrument. Ik waan me in een stomme-filmzaal 1925, met die Corin als magic musician. God wat kan die man vertellen en uit dat orgel toveren…. Nog twee koppels zijn binnengekomen en luisteren ademloos toe.
Zij luisteren nog naar de pianos mécaniques terwijl wij al op weg zijn naar King Arthur’s kasteelruïne in Tintagel aan de noordwestkust.
Momenten van ongeëvenaarde muzikale ervaring in onooglijke binnenlandplaatsjes wedijveren hier met het monumentale natuurschoon van Cornwall’s kust. Spanje en Italië verbleken even. Hier keer ik nog terug. Als het moet alleen, maar liefst nog met wie ik op mijn beurt kan begeesteren voor Paul Corin’s MaMuMa, Magnificent Music Machines.
http://www.paulcorinmusic.co.uk/

Harry

geplaatst door Harry - 5705 keer gelezen

beoordeeld 4.73/5 (15 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be