Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

vrijdag 19 november 2010

Bajesklant


Weet je het nog van die natte meimaand in 1996 ?
We moesten het reisje naar Andalucia een week uitstellen. Niet om het weer. Ginder zou dat toch beter zijn. Maar er viel een 'burgerplicht' te vervullen waar ik zelf om gevraagd had. Ik was bereid geweest tot een schijnproces dat mij zou “veroordelen”. Correctioneel, zodat ik op “retraite” zou kunnen in een gevangenis.
Er was een niet aanwezige 'tegenpartij' en daarvoor een advocaat, en ik had er ook een. Zelfs een “aanklacht” was er die ernstig genoeg luidde om me te doen 'oproepen' naar de correctionele rechtbank. Anders zou ik natuurlijk niet tot mijn “retraite” veroordeeld kunnen worden. Zelfs had ik de moeite gedaan om enige vellen verweer op te stellen met argumenten om me vrij te laten pleiten door mijn “advocaat”.
De twee advocaten voerden hun shownummertje op en die van mij had mijn verweer naast zich neergelegd toen ik voor de vorm een paar 'krokodillentranen' plengde.
Een maand later volgt uitspraak maar daarvan krijg je geen kennis.
Een jaar lang hoorde ik niets, tot als een vijg na Pasen er op een dag een agent kwam met de melding dat ik me mocht aanbieden voor een gevangenisretraite ‘s nachts. Ik mocht kiezen wanneer het weduwschap mij paste. Maar het moest vr een gegeven datum zijn zodat de duur van mijn retraite zou herleid zijn tot 1/6 van de uitgesproken “straf” op de maat van de “aanklacht”. Een combinatie van amnestiemaatregelen die ze hadden afgewacht om mijn retraite tot de gewenste duur van 1 week te beperken. Erg attent allemaal.
Ik koos de week met daarin Hemelvaartsdag om op zondagavond in te checken. Vriendelijk personeel wees er me op dat ik ook de volgende week nog had kunnen komen. Een beetje beduusd door het ongewone van mijn beginnende ervaring, had ik het weggewuifd. Ik zou me eens gaan onderwerpen aan de regels, zie. Eerst alle gerief uit mijn zakken laden bij de portier. Dan me tot op mijn vel uitkleden bij een cipier. Die keek weg in plaats van –naar verwachting– in mijn reet te gaan zoeken naar drugs of een vijl. Was hij gebriefd over het nieuwe vlees in de kuip? Ik denk het. Ik mocht dan weer mijn “burgerkleren” aantrekken, zei hij.
Alle cipiers waren voortreffelijk en vriendelijk; maar als er andere klanten bij waren konden ze kortaf zijn. Er waren een paar dozijn klanten met korte straffen die ze ’s avonds en ‘s nachts mochten komen uitzitten. De meesten hadden een verhaal. En was een rijkswachter die in een woedevlaag zijn wapen had getrokken en afgevuurd op een wegvluchtende overvaller, die hij in de rug had getroffen maar die het had overleefd. Pech dat het niet in de buik was met de dood tot gevolg, want dan was het zeker ‘wettige zelfverdediging’ geweest. Vrouwe Justitia is blind. Ik beaamde dat en zei dat ik geen ernstig proces had gekregen; meer wou ik er niet over kwijt, en het was nog waar ook.
Er was een ‘living’ voor dit soort klanten; sommige zaten de halve nacht naar sex-of porno TV te kijken met een maxi kan koffie, alsof ze anders in slaap zouden vallen. Ik had een boek mee. Op de slaapzaal met stapelbedden –ik voelde me ineens weer in een jeugdherberg– ging om middernacht steevast het licht uit. Vroeg uit de veren en de poort uit om zeven uur. Ik reed dus meteen om pistoleekes voor het ontbijt thuis.
Als ik voor dit soort retraite een goede raad mag geven : laat er nooit een feestdag in zitten.
Want dan kan je de hele dag blijven. Dat ondervond ik dus met Hemelvaartsdag. Het voordeel is dat je dan ook weet hoe gevangeniskost en echte ‘vrijheidsberoving’ proeft. Ik kon dus die hele dag binnen zitten. Maar ik kwam die goed door : tijdens het luchten in de ‘tijgerkooi’ vergastte ik de bewaker op alle songs die ik kende. Applaus kreeg ik er niet voor, maar het gaf me houvast en een pak persoonlijke voldoening.
De liefde in 1976 doorstond dat allemaal goed. Misschien ook door de tien dagen Andalucia nadien.
Een hele tijd nadien vroeg ik me na een paar nachtmerries een bewijs van goed gedrag en zeden. Blanco strafblad. Het was dus toch een schijnproces en –veroordeling.

Harry

geplaatst door Harry - 5434 keer gelezen

beoordeeld 4.43/5 (7 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be