Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

woensdag 22 december 2010

De kerstkaart

De wulp (Numenius arquata) is een vogel uit de familie van de strandlopers en snippen. Het is een grote steltloper (52 cm lang) met een 9 tot 15 cm lange, kromme naar beneden gebogen snavel. Het is de grootste steltloper van West-Europa.

Elk jaar met de kerst kan er een aankomen op een postkaart, helemaal uit een klein Yorkshire Dales dorpje met een kluit huizen rond een ‘green’. Daar zetten de 75 inwoners in juli een ‘fête’ op met zo’n petieterig draaimolentje-met-hangstoeltjes, waar hier zelfs de kleinste kinderen hun neus voor ophalen. Maar daar zijn kinderen nog kinderen, en zelfs de ‘locals’ zijn dat nog als ze ’s zondags in hun beste pak en bloemjurk van de dalflanken afdalen naar de enige pub die het dorpje rijk is.
Dezen in shorts of werkplunje doen mee aan de ‘fell run’ of aan een ‘strong men competition’.
De fell run is een tijdwedloop de heuvelflank op, keren rond een ‘cairn’ ofte stenenhoop, en vliegensvlug weer naar beneden. Er worden duizelingwekkende tijden neergezet voor iets wat een doorwinterd stapper al gauw anderhalf uur kost. Het moet zijn dat de gewone dagtaak van de jonge schapenboeren hen in conditie houdt.
De ‘strong men competition’ laat dat niet zo merken, want het komt op kracht en wat behendigheid aan als twee man zo’n reusachtige tractorband rechten en een eind verder rollen om die dan op een wagen te tillen. Of variaties van die krachtpatserij.
De waard van de pub, de ‘landlord’, staat er op te gapen terwijl hij de glazen ‘pints’ afdroogt. Hij is wat ze daar ‘a character’ noemen. Hij vertikt het om een paar tapkranen in zijn etablissement te hebben en tapt in een schenkkan uit een van de twee grote vaten die achter zijn toog liggen. Een voor ‘dark’ en een voor ‘bitter’. En giet dan vanuit die kan de glazen vol lauw bier. And that’s all, of je zou gin of whisky moeten willen. ‘Coca cola is stuff I don’t want to sell’, maakt hij je diets. De vloer in zijn etablissement is gestampte aarde, bijtijds met wit zand ingestrooid.
Je moet het zien om het te geloven. Geen wonder dat zijn pub deze is uit de ITV soap ‘Emmerdale’, om niet ‘Amerdale’ te moeten zeggen.
Amerdale House was in het dorpje lang het enige echte hotelletje in Littondale, een zijdal op de bovenloop van de Wharfe. Wie kent niet de akoestische Wharfedale klankkasten die tegenwoordig ‘Castle’ heten? Upper Wharfedale is een paradijs voor wandelaars die niet opzien tegen een flinke klim.
Jaar na jaar oefende Amerdale House Hotel met zijn perfecte gastvrouw Paula en ongeëvenaarde kok Nigel een soms herhaalde aantrekking uit. De nieuwe eigenaar slaagde er in goed 2 jaar in om het dicht te doen, zodat ik vorig jaar in allerijl moest uitwijken naar een ander onderkomen. Paula hielp me daaraan in het 15 km stroomafwaartse centrumdorp Grassington. Maar in hun cottage naast het gesloten hotelletje werd ik met mijn kleindochter een avond uitgenodigd voor het eten, even lekker als weleer.
De kerstkaarten van Paula en Nigel blijven komen. Met de wulp die daar aan beekjes of in bogs boven op de moors vaak gezien wordt. Of met een roodborstje ter afwisseling, zoals dit jaar.
Ja, de post van vandaag was weer ontroerend. Het waren de mensen, en daardoor ook hun hotelletje, die het maakten. Hun toewijding en bezieling die zij ook nu nog tonen naar ‘the customers from abroad’ die er ooit voor 11 nachten kwamen, wat hen toen danig verontrustte, maar die er nadien bleven komen. Ware het nu niet dicht, ik kwam er elk jaar weer. Want aan de Yorkshire Dales,‘the last wilderness’, verloor ik mijn hart. En als ik ook maar even in de buurt kom vertoon ik me voor een groet aan Paula en Nigel. Misschien in 2011 weer.

geplaatst door Ufo - 5426 keer gelezen

beoordeeld 4.72/5 (18 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be