Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

donderdag 23 december 2010

Ebbenhouten engel

Het moest er inderdaad van komen: eerst een engel op straat, dan engelen in het shopping centre en nu… een engel op school, een zwarte (of mag je dat zo niet zeggen?).

Ik verdien mijn boterham bij gratie van ons migrantenbeleid. Negentig procent van mijn leerlingen is van Afrikaanse origine. Hoewel ik altijd gedacht heb dat onze missiepaters – ook al zo’n beladen woord tegenwoordig – naarstig werk leverden in Congo, hun protestantse concurrenten hebben ook hun duit in het zakje gedaan. Dankzij hen mag ik lesgeven aan jongens en meisjes van ebbenhout, zwarte parels met blinkende ogen en een brede, gulle glimlach.

Je hebt ze natuurlijk in soorten, onze Afrikaanse broeders en zusters. Maar één ding valt met toch echt op: het zijn showbeesten. Geef ze een podium, spreek over Youtube, haal de gitaar tevoorschijn en ze zijn wakker!
Ze hebben soms de vreemdste namen: Divine, Sympathie, Ezechias… Alhoewel, Kjell en Kiara klinken ook niet direct degelijk Vlaams. (Waar is de tijd van ‘Dirk’, ‘Marie’ en ‘Koenraad’? Vervlogen.)
Enige lethargie is hen niet vreemd… tot je begint te zingen.

Zo is er onze Sympathie, tweede leerjaar… Na twee jaartjes Roomse catechese zit hij op zijn plaats, bij mij, in de les protestants-evangelische godsdienst. Hoe hij daar geraakte, is een verhaal op zichzelf. Hij verwacht grootse dingen van mij, want een leerling uit het vijfde heeft hem precies verteld wat er allemaal in de pego-les gebeurt: je MOET er zingen, je MOET er toneelspelen, je MOET op Youtube.
Voor dat zingen heb ik inderdaad aandacht. Ik vind het belangrijk, dat kinderen hun zangstem ontdekken en ervan genieten. Ik vind het ook belangrijk, dat ze die stem durven laten horen. En Kerstmis is het moment bij uitstek om de boer op te gaan, door school…

Terug naar Sympathie en zijn kerstlied. Ik had hem voorgesteld er eens over na te denken of hij voor een kleuterklas durfde zingen. Dat zag hij wel zitten. En toen ik op een lichtzinnig ogenblik een terloopse opmerking maakte over andere klassen, ging hij meteen akkoord. In zijn ogen is het één van de eindtermen, denk ik.

Vandaag was het dan zo ver. Gewapend met m’n gitaar en m’n steminstrumentje – sorry, Harry - gingen we op pad. We hebben uiteindelijk vijf klassen gedaan en overal had hij succes. Hij is minstens drie centimeter gegroeid. En ik genoot… Als hij z’n zin had gekregen, hadden we de hele school gedaan. Maar een lesuur is beperkt. Hij heeft echter nog iets in het vooruitzicht: vrijdag blijven we gewoon in de klas en ik heb met mijn collega RKG afgesproken om de kinderen een kerstlied te leren. Zij zorgt voor pannenkoeken. En Sympathie? Die mag voorzingen. Een boodschapper van ebbenhout. De cirkel is rond. Ik kijk er al naar uit.

geplaatst door Honnepon - 5319 keer gelezen

beoordeeld 5/5 (2 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be