Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

zondag 5 juni 2011

Fail

Fail,
Fail again.
Fail better...
(Samuel Beckett)

Tijdens ons zoveelste gesprek over relaties, raadt een goede en wijze vriendin me gespecialiseerde literatuur aan: Het Romantisch Misverstand van Jan Drost. De titel kan - gezien onze gezamenlijke frustraties - niet toepasselijker zijn. De subtitel luidt “Anders denken over liefde”... Misschien moet ik dat maar eens gaan doen... Anders denken... Zodat ik op zijn minst beter kan mislukken een volgende keer.

Ik ben pas aan pagina 50 gekomen, en toch voel ik al zoveel verwondering om deze filosofische benadering. Als exacte wetenschapsmadam ben ik niet zo vertrouwd met filosofen. Ze boeien me echter wel. Enorm zelfs. En zo volg ik deze Jan op zijn zoektocht naar het waarom van verliefdheid, romantiek, liefde al dan niet met grote L, verlangen, geslachtsdrift (what’s in a name!), ...

Schopenhauer heeft het over de Wil tot Leven. Wij leven niet, maar worden geleefd. De leuke oneliner dat één en één drie zou moeten zijn in een relatie... krijgt hier een héél andere betekenis... De onderuit gehaalde romantische visie valt voor het idee van een totale versmelting van 2 individuen: één en één = één dus. Volgens Plato zijn we immers elk maar de helft van de oorspronkelijke mens. Eén en één blijkt ook geen twee, wat de meer realistische visie zou beogen. Maar één en één is volgens Schopenhauer wel degelijk drie in een relatie zoals ze hoort: en de drie is niet de synergetische meerwaarde tussen partners zoals wij ze zo graag zouden zien, maar wel het product van de liefde, het doel van de Wil, nl een kind.

Als liefde slechts een tool is om tot de ideale liefdesbaby te leiden, die op zijn/haar beurt als enige verdienste heeft de soort in stand te houden, wat moeten wij, kindverzadigden , dan nog in dit liefdeslandschap? Wat valt er voor ons nog te rapen?

Misschien vind ik daarop nog een antwoord verder in het boek. Ik hoop het althans van harte! Ik houd jullie op de hoogte.

geplaatst door Tori - 5482 keer gelezen

beoordeeld 4.25/5 (4 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be