Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

maandag 13 juni 2011

Krantenartikel over valkuilen bij het nieuwe daten. Enkele reacties.

Vorige week stond op deze site een link naar een krantenartikel over de “nieuwe, datende single”. Nieuwsgierig als ik ben, wou ik weten wat ons onderscheidt van de rest van de wereld. Licht geamuseerd las ik wat er stond. Blijkbaar zijn we interessant voer voor sociologen, antropologen, psychologen, en blijkbaar ook voor betweterige krantenredacteurs of redactrices, die happy singles geen goedgevulde agenda en aangenaam sociaal leven gunnen.

Het artikel:

Wie single is, voelt zich vaak verplicht dat te compenseren met een boeiend leven en een uitgebreide vriendenkring. Maar soms is dit ‘Sex and The City’-leven net datgene wat hen tegenhoudt een nieuwe partner toe te laten.

1. Fitness op maandag, etentje op dinsdag, bioscoop op woensdag en een weekend vol feestjes: de agenda van de single heeft weinig lege plekken. Logisch ook, want thuis zit je ook maar in je eentje.

De valkuil: Wanneer er toch een potentiële partner in beeld komt, maakt die agenda zichzelf niet leeg. Je geeft elkaar erg weinig tijd en ruimte, waardoor afspraakjes meteen spetterend moeten zijn om een vervolg te krijgen. 
De oplossing: Zeg af en toe dingen af en maak tijd om te daten, zelfs al betekent dat dat je een leuke avond mist. Je kan nu eenmaal niet alles hebben.

Dan vraag ik me af wat er mis is met die volle agenda? Moeten singles dan thuis gaan zitten en wachten tot hun toekomstige belt voor een afspraakje? Sporten is gezond, in de fitness leer je nieuwe mensen kennen. Die agenda maakt zichzelf inderdaad niet leeg, maar als je iemand leert kennen die echt de moeite loont om tijd in te investeren (las ik niet ergens op deze site dat liefde ook economie is?) is het tijd om te gaan herprioritiseren. Dan zou ik wel eens een zumbales spijbelen, een cinema inruilen voor een dvd thuis, met die “potentiële partner”. Maar in afwachting van die witte raaf, geniet ik toch liever van mijn volle agenda

2. Single betekent alles behalve ‘alleen’: je hebt een vriendenkring om uit te gaan, een goede vriendin om mee te sporten, iemand om je hart bij uit te storten en dan nog een stuk of wat kennissen waarmee je wel eens uit eten gaat.

De valkuil: Je vriendenkring zorgt voor een ‘comfort zone’, maar ook voor een routine. Wie steeds met dezelfde vrienden op stap gaat, komt minder snel nieuwe mensen tegen. 
De oplossing: Doorbreek de routine door bijvoorbeeld op je eentje een nieuwe hobby te zoeken, je stamkroeg te ruilen voor onbekend terrein en open te staan voor uitnodigingen van mensen die je minder goed kent.

Of schrijf je in op een dating site?

3. De eerste date was leuk en eigenlijk heeft hij of zij alles wat je wil: een leuk uiterlijk, een vlotte babbel, een fijne job en gevoel voor humor. Toch spreek je geen tweede keer af ‘want er waren geen vlinders’.

Het gevaar: De verwachtingen van de liefde liggen torenhoog en voor minder dan spetterend vuurwerk komen we ons bed niet uit. Dat vuurwerk moet er bovendien onmiddellijk zijn.
De oplossing: Leer elkaar rustig kennen zonder dat je een naam plakt op wat jullie hebben. Vlinders staan zelden garant voor een goede relatie: kijk in plaats daarvan of jullie samen passen, of je rust vindt bij elkaar. Zoiets vis je niet uit op één date.

Vlinders zijn er zelden, en toch waren er al tweede afspraakjes. En derde afspraakjes (en ja, daarvoor moest geschoven worden in die volle agenda, zie punt 1). Na één date weet je wel of je elkaar minstens een beetje sympathiek vindt, een leuk uiterlijk, een vlotte babble en een fijne job zijn daarbij echter geen doorslaggevende criteria voor ondergetekende.. Het moet juist zijn of het zal niet zijn. Als ik rond me kijk, zie ik net iets teveel niet heel erg gelukkige koppels rondlopen. Liever alleen, dan niet heel erg gelukkig met twee!

4. Je bent verliefd, maar je weet niet zeker of je gevoelens beantwoord worden. Dus hou je de boot af voor het geval hij of zij toch niet de liefde van je leven of de andere ouder van je kinderen wil worden.
Het gevaar: We hebben het druk en alles moet snel gaan. Een verliefdheid die niet uitmondt in een relatie, een huwelijk of een gezin is dus tijdverspilling.
De oplossing: Liefde is geen economie. Zelfs al wordt het niets, uit elke verliefdheid leer je weer een beetje meer over jezelf en wat je (niet) wil.

] OMG, je weet niet of je gevoelens beantwoord worden? Mensen, dit komt uit een krantenartikel, niet uit de Flair (no offense) of uit de Joepie… Komkommertijd, en trouwens, liefde is wel een beetje economie. Debet en credit, balans in evenwicht, return on investment, al zou ik het anders stellen. Niet een verliefdheid die niet uitmondt in een relatie is tijdsverspilling, maar een date die nergens op uitdraait (ergens op uitdraaien= minstens tot een aangenaam gesprek voeren) is tijdsverspilling.

5. Als single dien je te profiteren van het leven. ‘Ik ben helemaal niet op zoek naar een lief! Ik geniet veel te erg van mijn vrijheid’ behoort tot het standaardrepertoire, maar betekent evenveel als het geijkte ‘goed’ wanneer iemand vraagt hoe het met je gaat.

Het gevaar: Je hebt het moeilijk om toe te geven dat je iemand mist in je leven, omdat je niet de indruk wil geven ‘mislukt’ te zijn en al helemaal geen blikken vol medeleven nodig hebt.

De oplossing: Begin met voor jezelf te erkennen dat je op zoek bent. Doe eens mee aan een activiteit voor singles, laat je vrienden je aan een kennis voorstellen of –waarom niet- maak een profiel aan op een datingsite (Ha, eindelijk verstandige praat!). Zolang je de nodige relativering aan de dag legt, zijn dit geen wanhopige daden.


Waarom toch stelt iedereen het cliché van de happy single in vraag? Er zijn singles die ongelukkig zijn, enkel en alleen door dat single zijn. Als ze denken dat een lief de remedie is tegen een ongelukkig leven, is de kans groot dat ze bedrogen uit zullen komen. Zelfs alleen kan je je geluk voor een stukje zelf maken, met bijvoorbeeld die drukke agenda, het gezellig sociale leven, reisjes, tooghangen met gelijkgestemden…
Natuurlijk zijn we op zoek, wat zitten we hier anders te doen? Maar tegelijkertijd is het toch niet verboden om van die vrijheid te genieten? En hoe langer je aan die vrijheid gewoon bent, hoe zwaarder het wordt om er afstand van te doen. Zolang je dat zelf beseft, is daar niets mis mee. Ik weet dat je in een relatie een stuk vrijheid moet opgeven, maar tegelijkertijd krijg je er een pak andere dingen voor in de plaats (affectie, geborgenheid, lijfelijke liefde). Als het aangeboden pakketje interessant genoeg is, lever ik er graag wat vrijheid voor in. Met geknipte vleugels in een gouden kooi zitten, en daarmee tevreden zijn, omdat je er niet alleen zit, dat klinkt pas wanhopig.

geplaatst door Jds - 5841 keer gelezen

beoordeeld 4.38/5 (8 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be