Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

woensdag 13 juli 2011

Reiskoorts

Na een hooimaand met veel gereis al aan volgende reisbeurten denkend, viel me vanmorgen nog in bed de krant uit de hand terwijl tranen over mijn wangen biggelden en ik mijn hoofd begroef in de kussens. Een kerel liep een triatlon uit met in de armen zijn baby die het overleefde in de auto waarin zijn vrouwtje op slag dood bleef. De dood van mijn geliefde tweeŽnhalf jaar geleden was al een half jaar aangezegd en dus lang niet plots, maar van zulk krantenbericht krijg ik het weer. Toch ging ik Rostropovitsj’ cellosuites van Bach niet opleggen en hield ik de oortjes in waar Gavrylyuk, Diana Krall en L.Cohen elkaar om beurten bestreden.
De herinnering bekroop me aan de lente van 2004 in het binnenland van CastiliŽ. Daar ligt een maanlandschap dat ik virtueel kon delen met een al even virtueel ontdekte Sonja die op deze site in een mum van tijd over provinciegrenzen heen haar lief vond. Zij is freelance reisgids, gespecialiseerd in Spanje. Die vergeten uithoek in de streek van Ledesma, een eind af van de weg van Salamanca naar Zamora, kon ik haar via http://es.wikipedia.org/wiki/Ledesma_%28Salamanca%29 en Google Earth leren kennen.
Het was in 2004 een treinreis begin april; vanuit Parijs was er keuze tussen een in het holst van de nacht Salamanca aandoende Lissabon-express, en de hoteltrein naar Madrid die op een minder onzalig uur in Valladolid tot een overstap noodzaakte. Het was zondag, maar om nooit opgehelderde redenen zou er pas om 3 uur ’s namiddags een trein naar Salamanca gaan. Wat doe je dan bij minus 7 graden na een lang uitgesponnen stationsontbijt in Valladolid? Juist, je loopt tegen tienen de stad in en bezoekt er het museum voor gepolychromeerde beeldhouwkunst, in Europa het neusje van de zalm op dat gebied; we hadden het anders nooit gezien. Reizen is een kunst en je moet voor overal een plan B achter de hand hebben. En al eens de binnenwegen en de boerenbuiten exploreren. Anders was het maanlandschap tussen Salamanca en Ledesma ook nooit ontdekt. Of had ik nooit Uranium King's zoon ontmoet.
Bij het uitrijden van een dorp in de Sierra de Guadarrama bleek de lifter met een hooggepakte rugzak een Amerikaan die, na 30 jaar verblijf in Spanje, net terug was van de States waar hij enige tijd had moeten besteden. Om familiezaakjes te regelen voor zijn dementerende vader Charles Steen, de ooit schatrijke uranium ontdekker in de bergen rond Moab,Utah. http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Steen
De zoon in kwestie kweekt in Spanje Arabische volbloeden, had er een geÔllustreerd boek over geschreven en schonk het ons gesigneerd als bedank voor de rit tot Segovia. Terug thuis waren op internet alle verhalen te vinden over Uranium King’s op- en ondergang en de familievete waarover onze lifter het al had en die de reden was geweest dat hij de wijk naar Spanje had genomen.
In het Spaanse binnenland zijn niet alleen juweeltjes van romaanse kerkjes te ontdekken...Maar de reiskoorts moet je wel over de binnenwegen naar de talloze minder of niet gekende plaatsjes drijven.
Zo komt het dat ik aan Europa blijf plakken.
En nu, 7 jaar later en na single en ander vertoef in juni staat er in augustus nog meer daarvan op het getouw. Het werd tijdens een reisje in UmbriŽ al Assisi revisited, en wordt in augustus Berlijn revisited. Beide 50 jaar later, zo’n jonge snaak was ik nog. Assisi leek me geen haar veranderd. Maar Berlijn ? Alexanderplatz zag ik nog als tien meter hoge puinhoop; de muur was pas gebouwd.
Mijn meereizende tiener en petekind zal niet schrikken van de ommeslag, maar ik weet zeker van wel; geen checkpoints en wantrouwige Vopo’s meer, en geen aandrang om een Oostberlijnse sukkel stiekum een peperkoek en een pakje sigaretten in de handen te stoppen. Der Mauer ist ein Denkmal.

geplaatst door Harry - 5754 keer gelezen

beoordeeld 4.8/5 (10 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be