Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

donderdag 22 december 2011

Dag kerstkaart !

Ze is er weer, en de mijne net vertrokken.
Elk jaar tegen kerst komt uit een cottage aan de ‘green’ van een klein Yorkshire Dales dorpje die kaart met verse wensen. Soms met wat meer woorden dan anders, en aan de buitenkant steevast een winterkoninkje of een wulp of een zicht op dalflanken onder de sneeuw.
Nigel is anglicaan, Paula katholiek want Ierse roots werken generaties lang door. Dochter Thea zit meest in Oxford, maar van een dorp hogerop in het dal tot in noord-Schotland is zoon Thomas nu in de leer voor meester-brouwer. Dat is mijn fout zo heet het, omdat we een jaar of vijf zes geleden arriveerden met een krat vol diverse Belgische bieren in tweevoud (plus het boek erover van Michael Jackson; ja, van dat whiskyboek ook). Vader en zoon hadden time to spend met eigen proeverij + uitleg door Jackson, van Orval tot Delirium tremens en van kriek tot Achouffe.

Deze voorzomer met zoonlief op het Coast to Coast pad, waren we na afloop uitgenodigd voor lunch in James Heriotts stadje Thirsk waar zij soms komen en wij op de terugweg langs moesten.
Thomas is als leerling-brouwbaas goed op weg om een Dalesman te blijven zei Nigel niet zonder trots, want hij is zelf een echte Dalesman en heeft het als chef-kok in zijn hotelletje altijd vertikt om rundsvlees op de kaart te hebben; zelfs geen ‘veal’, want ook dat ware a pact with the devil geweest. Only Yorkshire Dales produce. Daar in die dalen en op de hoogten horen geen koeien vindt Nigel, en als er nu toch zijn is dat omdat mond-en klauwzeer in 2001 het schapenbestand uitroeide zodat de farmers gingen diversifiëren.
Vis liet Nigel, als het geen local trout was, dagelijks vers helemaal uit Aberdeen aanrukken. En verder lamb, grouse, guinea fowl, duck, pork. Dat moest volstaan. En hoe! Met groenten die elk op zich een bereiding waren, en met desserts om je duimen van af te likken. Elke dag een ander menu en te kiezen uit 3 voorgerechten, 3 hoofdgerechten en 3 desserts. Een tussengerecht ook, maar niet te kiezen. Een koppel uit de grootstad deed daar eens lacherig over om de ‘bangers and mash’, maar het lachen verging hen smakelijk in een zalige smile. En met desserts van sticky toffee pudding tot Eton mess (smakelijk dooreen gehaspeld ijskreem, meringue, aardbeien en slagroom) was het feest zat bij elk ‘dinner included’ bij verblijf in dat hotelletje; elke vierde dag betekende gratis verblijf en ontbijt, en enkel het dinner betalend. English breakfast full of naar keuze en zelfs met haddock of kippers als je ’t wou, maar bonen vond Nigel ‘not done’ en kreeg je niet op je bord. Je kon er overdag eender wat te drinken krijgen als je in het dorp bleef, maar voor ’s middags kon je een packed lunch hebben en anders moest je maar terecht in een pub of inn ergens op een pashoogte of in een Dales dorp; want ook de local inn hield ’s middags dicht. Very British in that part of the world.

Times bygone now, want nog geen 3 jaar nadat zij het hotelletje verkochten en ernaast gingen wonen, ging het dicht.
Maar elke zomer als ’t past hebben we ernaast in de cottage een bezoekje en avondmaal op uitnodiging of elders een lunch samen met een babbel.
Er gaat geen bier meer naar Arncliffe want Thomas geeft nu zelf proefbrouwsels mee, en er reist dan wel een kilo pralines (Gosh! Belgian chocolates) terug naar de Yorkshire Dales, ‘the last wilderness’.
En kerstkaarten gaan heen en weer.

 


geplaatst door Ufo - 5516 keer gelezen

beoordeeld 4.27/5 (11 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be