Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

woensdag 4 januari 2012

Raken

De vraag kwam onverwachts. Ik was onervaren en moet als een vis op het droge hebben geleken. Gedachten die alle kanten uitzwermen, de wenkbrauwen die opveren, de ogen die heen en weer flitsen. Ik moet gestameld hebben en ietwat onzeker hebben geleken.

   "Hoe ziet jouw ideale job eruit?" De vraagsteller stelt de vraag zonder zich voor te stellen dat dit bij mij voor een kortsluiting zou kunnen zorgen. Hij laat zijn balpen achteloos boven het notitieblokje zweven terwijl hij mijn richting uitkijkt. 

Zou hij het zien dat ik tijd nodig heb om die vraag te verwerken? Om die vraag te begrijpen en een antwoord te zoeken? Ik weet helemaal niet wat ik moet zeggen, maar hij verwacht natuurlijk een antwoord. Seconden lijken minuten en ik vlucht naar het voor de hand liggende antwoord waarbij de job waarvoor ik solliciteer toevallig net mijn ideale job is.

   "Jouw ideale job is dus om als administratief bediende te werken?" De vraagsteller fronst het voorhoofd lichtjes en kijkt me met doordringende ogen aan. Natuurlijk is dit niet mijn ideale job. Niets in mijn verleden, noch mijn opleiding, zouden dat ook laten vermoeden. Mijn getreuzel en onzekere antwoord hebben zeker niet geholpen om de vraagsteller om de tuin te leiden.
   "Ik wil gewoon een job," denk ik bij mezelf.

Is het een schande om eerlijk te antwoorden op bovenstaande vraag? Neen. Integendeel zelfs. Zolang je antwoord sociaal verantwoord is natuurlijk. En niet zowat het tegenovergestelde is van de job waarvoor je solliciteert. Voor het overige zijn er niet echt slechte antwoorden. Het geeft de vraagsteller alleen de kans te peilen naar iemands innerlijke drijfveren.
Stel me de vraag opnieuw en ik zou weer moeite hebben om te antwoorden. Niet omdat ik het niet weet, maar omdat ik er niet zozeer een functietitel kan opkleven. Dus 'neuroloog', 'F16-piloot', 'advocaat' of 'rayonverantwoordelijke van de platte kazen' zouden niet langs mijn lippen gestuwd worden.

Als ik een ideale job zou mogen kiezen - ongeacht mijn competenties - dan zou ik kiezen voor iets dat de mensen kan raken. Dat mensen kan ontroeren en inspireren. Of dat mensen intens gelukkig kan maken. De gave om te boeien. Als liedjesschrijver of auteur. Als muzikant of toneelspeler. Als beeldhouwer of schilder.

   "Of nee! Als profvoetballer!"
Voetbal is nu toch al een hobby van mij. Een doelpunt maken en een heel stadion laten ontploffen. Vijfentwintigduizend mensen gaan uit de bol. Je bezorgt hen een fijne avond. Er wordt gezongen, gedronken en gedanst. En allemaal door dat doelpunt. Een seconde van twijfel voor ik trap en er was misschien een verdediger snel genoeg geweest. Raak ik de bal net ietsje anders, dan vliegt hij tegen de paal. Geen feest. Geen vertier en gelach. Handen voor de ogen uit ongeloof. Teleurstelling. Supporters die elkaar met een lege blik aangapen en vijf seconden later maar weer hopen op een doelpunt. Een doelpunt dat voor een fijne avond zal zorgen.


geplaatst door StevenIm - 5797 keer gelezen

beoordeeld 4.43/5 (7 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be