Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

donderdag 1 november 2012

Ami(e) amour ami(e)

Ami(e) amour ami(e)

Er zijn zo van die levensvragen, die mensen blijven bezighouden , jan en alleman en filosofen van in de oudheid tot nu .

Daar worden dan met de regelmaat van de klok – let wel – “wetenschappelijke” studies en experimenten rond gedaan , artikels over geschreven , videofilmpjes over gemaakt.

Zo verscheen onlangs een artikeltje in “ Elle “ , over de grote vraag : Bestaat “gewone “ vriendschap tussen man en vrouw ?

Als jezelf respecterende en gezond nieuwsgierige vrouw lees je dat dan natuurlijk eens graag , net zoals een zichzelf respecterende en gezonde man zijn neus al eens graag in P-magazine of Ché of … steekt .

Bij het lezen ervan kreeg ik onmiddellijk zin om net als iedereen daar ook eens mijn toetsenbord op stuk te slaan en dus kom ik jullie nu vervelen met het zoveelste gemijmer hierover in de rij … of … misschien toch niet ?

Laat ik eens proberen de vraag vanuit een andere invalshoek te benaderen …

“ Wetenschappelijk “ bewijs dat “gewone“ vriendschap tussen man en vrouw niet bestaat …

Hmmm, van wanneer kan men een gevoelsmatige band in een wetenschappelijk keurslijf steken ? Is vriendschap meetbaar? Of zijn vlinders in je buik dat? Of kan je , ergens anders dan misschien op een ludieke kermisattractie , meten hoeveel liefde er in je hart zit ?

En gesteld dat het kon , en dat een studie inderdaad zou aantonen dat de meerderheid van de mannen en/of vrouwen als ervaringsdeskundigen affirmeren dat een “gewone” vriendschappelijke relatie tussen man en vrouw onmogelijk is, wie heeft er dan gezegd dat je precies bij die meerderheid moet behoren ? Voor wat wil jij in je leven gaan ?

“Gewone” vriendschap … is vriendschap dan ooit “gewoon” ? Ik dacht het niet , dus is vriendschap tussen man en vrouw a fortiori natuurlijk nooit “gewoon” . Zeker is er tussen een hetero man en een hetero vrouw altijd een spanningsveld , dat ietsje meer . Het zou niet goed zijn als dat er niet was . Die wederzijdse aantrekkingskracht in min of meer … maar de vraag is hoe je daarmee omgaat , wat je ermee doet … Waarom zou ik niet een super intellectuele band met de man van mijn vriendin kunnen hebben? Daarom hoef ik toch nog niet verder met hem te gaan . Is dat dan geen vriendschap ? En als ik nu verliefd word op een super interessante aantrekkelijke man , maar hij niet op mij of andersom … waarom zou ik niet met hem bevriend kunnen zijn, worden of blijven ? Natuurlijk is dit geen gemakkelijke oefening , natuurlijk zou dat dikwijls betekenen dat de nog niet nader gedefinieerde of nog niet juist gedoseerde band voor een tijdje in de koelkast of in de wachtkamer zou komen te staan , omdat een onevenwicht in gevoelens nu eenmaal (tijdelijk) moeilijk hanteerbaar is . Maar wat is belangrijk? De kwaliteit van het gevoel of de kwantiteit ? En komen uit de moeilijkste dingen niet meestal de mooiste voort ? Als er aan de basis een kwalitatief gevoel was , dan blijft dat over en is dat er telkens je elkaar terug tegenkomt , in wederzijds respect .

Vaak hoor en lees ik dat vrouwen dat beter zouden kunnen , afstand nemen van hun gevoelens , of een vriendschapsband met een man onderhouden , ook als die in een relatie zit , terwijl mannen zouden afhaken eens ze een relatie hebben of altijd toch zouden proberen iets verder te gaan bij een vriendin …. Komaan zeg , dit heeft niets te maken met de sekse , waartoe je behoort , wel alles met de mens , die je bent en met wat je precies op een bepaald moment voelt . Dat is net hetzelfde als met vreemd gaan ; het zijn niet per definitie de mannen die vreemd gaan , want vergeet niet , dames , voor elke man , die vreemd gaat , is er een vrouw , die eraan meewerkt .

Gewone vriendschap zou dus niet mogelijk zijn … en wat doen we dan met al die profielen op deze site , die als ideale partner een maatje zoeken , ja zelfs een “soul”mate , myself included ? Dachten wij soms dat we die zouden vinden als we vooral heel snel onder de lakens zouden duiken ? Natuurlijk zijn we maar van vlees en bloed , natuurlijk is er die ongelooflijk fantastische seksuele aantrekkingskracht , die heerlijk zoete spannende verleiding …. maar wanneer wordt het pas echt magisch ? Wanneer is het intens blijvend , alsof het altijd zo al had moeten zijn en altijd zo al was en zal zijn ? Pas dan , op het moment , dat de fundamenten stevig verankerd zijn , als de fundamenten van de “gewone” vriendschap er zijn …

Je kan je huis maar bouwen op stevige fundamenten en steeds weer openen en sluiten en weer openen en sluiten , opnieuw en opnieuw met de gouden sleutel van de vriendschap en de communicatie …

Noem me een idealist , een denkertje , een dromertje , het mag allemaal … Dit is wat ik denk en jij denkt het jouwe , geen probleem , want ook jouw mening telt .

Dit dachten een paar anderen :

“ De beste vriend(in) zal waarschijnlijk de beste partner krijgen , omdat een goed huwelijk / goede relatie berust op en talent voor vriendschap “. ( vrij naar Nietzsche)

“ Ware vriendschap is de liefde voor de andere o.w.v. de ander “ ( Aristoteles )

En dan nog deze :

“Vriendschap eindigt vaak in liefde , maar liefde in vriendschap nooit” ( Charles Caleb Colton )

Om te eindigen :

Ami(e) amour ami(e). Waar er ooit vriendschap was , die groeide naar liefde en waar de liefde eindigde , daar bleef er vriendschap .


geplaatst door Catinka - 5432 keer gelezen

beoordeeld 4.42/5 (12 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be