Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

woensdag 7 november 2012

And Now for Something Completely Different: Asexuality

Neen, deze maal eens niet over de ongewenste neveneffecten van een datingsite, zelfs geen woordje kritiek. 

We zijn allemaal volwassen mensen en ik ga ervan uit dat iedereen hier op vrijwillige basis aanwezig is. OK, ik moet tot mijn spijt lezen dat het hier voor sommigen niet verloopt zoals gewenst.

Maar ik wou mij eigenlijk eens focussen op iets dat medebepalend is op het al of niet goede verloop van een relatie namelijk, de persoonlijke behoefte aan intimiteit. Nu ik toch blog op een site waar mensen op zoek zijn naar een relatie, waarom dan niet eens de lans breken voor een groep mensen die niet aan de zogezegde normen voldoen van onze gebruikelijke seksuele cultuur waarin algemeen wordt aangenomen dat er wel iets mis moet zijn met de relatie als het seksueel niet (meer) klikt.

Ik doe dit uit de overtuiging dat er nog veel mensen onwetend zijn betreft dit onderwerp en dat een afwijzing niet noodzakelijk het gevolg is van een gebrek aan belangstelling, maar ook de manier van benaderen afschrikwekkend kan zijn.

Het grote taboe: Aseksualiteit

Vreemd te leven in een maatschappij waar homo – en biseksualiteit algemeen aanvaard wordt, maar het ontbreken of een tekort aan seksuele gevoelens op onbegrip mag rekenen.

Maar net zoals hetero, homo of bi zijn is Aseksualiteit een geaardheid, je wordt er mee geboren. Met andere woorden heeft Aseksualiteit niets te maken met:

- Een bewuste keuze zoals celibaat of kuisheid.

- Het gevolg van een jeugdtrauma.

- Een lichamelijke of geestelijke disfunctie zoals impotentie, stress, …….

- De verminderde of verdwenen seksuele aantrekkingskracht in een relatie.

Dit gezegd zijnde wil ik er dan ook op wijzen gezien Aseksualiteit geen eigen keuze is, de A er niet staat voor Anti maar voor Afwezigheid van. Dus laten we Aseksualiteit definiëren als volgt:

Aseksuelen zijn mensen die geen of weinig seksuele aantrekkingskracht ervaren of mensen die wel seksuele aantrekkingskracht ervaren maar een laag of niet bestaand libido hebben waardoor ze geen behoefte hebben om iets met die seksuele aantrekkingskracht te doen.

Aseksualiteit in al haar verscheidenheden

Geen enkel mens is hetzelfde en dit geldt dus ook voor de aseksuele mens. Elke aseksueel gaat anders om met zijn/haar geaardheid en er bestaan grote verschillen in de niveaus van intimiteit die aseksuelen kunnen verdragen.

Vier types

Er is ooit een onderscheid gemaakt naar vier verschillende types van aseksualiteit. De verdeling is gebaseerd op het al dan niet hebben van een libido en het al dan niet ervaren van romantische aantrekkingskracht. De gemene deler blijft hierbij het gebrek aan seksuele aantrekkingskracht.

Type A: heeft een libido maar ervaart geen romantische aantrekkingskracht.

Type B: ervaart romantische aantrekkingskracht maar heeft geen libido.

Type C: heeft een libido en ervaart romantische aantrekkingskracht, maar legt geen verband tussen beide.

Type D: heeft geen libido en ervaart geen romantische aantrekkingskracht.

Aseksuelen en relaties

Met name aseksuelen die wel romantische aantrekkingskracht ervaren, zullen behoefte hebben aan een relatie met een ander. Voor aseksuelen spelen seks en andere vormen van intimiteit geen of een veel minder belangrijke rol in een relatie dan voor seksuele personen. In een volledig aseksuele relatie zal er geen seks voorkomen. Dit leidt vaak tot de vraag wat dan nog de toegevoegde waarde van het aangaan van een relatie is. “Leven als broer en zus is toch geen relatie?” en “Hoe maak je dan onderscheid tussen een vriendschap en een relatie?” zijn veel gehoorde vragen.

Eigenlijk is het antwoord heel simpel: net als seksuele personen bepalen aseksuelen het verschil tussen vriendschap en een relatie op basis van de mate van intimiteit. Intimiteit in een relatie bestaat uit veel meer aspecten dan het wel of niet hebben van seks, denk bijvoorbeeld aan knuffelen of zoenen. Hoewel seks in een seksuele relatie natuurlijk een belangrijke rol speelt, is dat niet de enige reden om een relatie met iemand aan te gaan. Mensen gaan relaties met elkaar aan omdat ze hun leven met iemand willen delen, omdat ze graag in de buurt van elkaar willen zijn, lief en leed met elkaar willen delen en van elkaar houden. Een relatie zonder seks is dan ook niet per definitie minderwaardig.

Het niveau van intimiteit in een relatie verschilt per aseksueel en per situatie. Er zijn vele soorten relaties denkbaar. Zo zijn er aseksuelen die geen enkele vorm van intimiteit verdragen. Een knuffel aan elkaar geven is in zo‘n situatie een ultieme uiting van liefde. Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich de aseksuelen die een seksuele relatie met een seksuele partner hebben. Zij hebben samen een manier gevonden om met hun verschil in behoefte aan seks om te gaan. Het feit dat aseksuelen geen behoefte aan seks hebben betekent namelijk niet dat zij geen seks kunnen hebben. Sommige aseksuelen hebben een manier gevonden om hiermee om te gaan. Het is echter belangrijk te vermelden dat het hier eerder uitzondering dan regel betreft. Relaties tussen aseksuelen en seksuelen zijn vaak erg moeizaam en vereisen veel communicatie en begrip van beide kanten.

Voor de meeste aseksuelen zal echter gelden dat ze wel een bepaald niveau van intimiteit kunnen verdragen in hun relatie, maar dat er ergens een grens ligt waar ze niet overheen kunnen. Waar die grens precies ligt, verschilt van persoon tot persoon.

Grijze gebieden

Omdat de definitie van aseksualiteit redelijk strikt is (een compleet gebrek aan seksuele aantrekkingskracht) is er een groep mensen die zich wel met aseksualiteit identificeert, maar eigenlijk niet helemaal aan de definitie voldoet. Binnen AVEN (Aseksueel Voorlichtings- en Educatie Netwerk) wordt er in deze gevallen gesproken over halfseksuelen en grijze A’s.

Halfseksuelen

Iemand die halfseksueel is ervaart geen seksuele aantrekkingskracht totdat hij of zij een sterke emotionele band met iemand aangaat. Halfseksualiteit is een geaardheid die zich halverwege tussen seksueel en aseksueel bevindt. Het betekent niet dat halfseksuelen een gebrekkige of halve seksualiteit hebben. Over het algemeen voelen halfseksuelen zich tot geen van de geslachten seksueel aangetrokken; wanneer een halfseksueel echter een emotionele band heeft met een ander kan de halfseksueel wel seksuele aantrekkingskracht en lust ervaren ten opzichte van die ene specifieke persoon.

Grijze A’s

De wereld van aseksualiteit en seksualiteit is niet zwart-wit; sommige mensen identificeren zichzelf ergens in het grijze gebied tussen beide uitersten. Mensen die zichzelf omschrijven als grijze A zijn onder andere mensen die:

  • doorgaans geen seksuele aantrekkingskracht ervaren maar soms wel;
  • wel seksuele aantrekkingskracht ervaren, maar een laag libido hebben;
  • technisch gesproken seksueel zijn, maar die dit niet als een belangrijk deel van hun leven zien en zich niet identificeren met de gebruikelijke seksuele cultuur;
  • zowel seksuele aantrekkingskracht als geslachtdrift ervaren, maar niet in een dergelijke mate dat ze er ook iets mee willen doen;
  • functioneel aseksueel zijn en seksuele gevoelens ervaren waar ze niets mee doen;
  • mensen die wel kunnen genieten van seks en er ook behoefte aan kunnen hebben, maar slechts onder  beperkte en specifieke omstandigheden;
  • mensen die sommige delen van seksualiteit ervaren maar niet alle.

Zelf balanceer ik tussen de groep met seksuele aantrekkingskracht, maar die dit niet als een belangrijk deel van hun leven zien en zich niet identificeren met de gebruikelijke seksuele cultuur en mensen die wel kunnen genieten van seks en er ook behoefte aan kunnen hebben, maar slechts onder  beperkte en specifieke omstandigheden;

Zo, ik ga hiermee besluiten met te zeggen dat ik gezien de gevoeligheid geen reacties verwacht, natuurlijk zijn positieve reacties altijd welkom, maar ik raadt de mensen die zich hier in herkennen een bezoek te brengen op de Nederlandstalige site van AVEN www.asexuality.org/du waar je in alle anonimiteit uitgebreide info en verhalen kunt lezen.

Succes,

Phoenix

 

 


geplaatst door Phoenix - 5760 keer gelezen

beoordeeld 3.44/5 (16 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be