Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

maandag 17 december 2012

ENERGIE

Lieve lezer, ik schreef al eens over energie maar heb ondertussen mijn mening moeten aanvullen. Daarom nog eens.

Als ik “energie” opzoek in het woordenboek, krijg ik een boel techniek met als definitie: energie is de mogelijkheid om arbeid te leveren. We kennen zonne-, wind-, kernenergie en nog een boel andere vormen, maar daarover gaat dit niet.

Want er is ook de mentale energie, waarvoor geen meetmethode of eenheid bestaat.

Mentale energie die we allemaal in meerdere of mindere mate hebben en die ons in staat stelt dingen te doen of laten wat we niet willen, tegenslag en verdriet te verwerken en zoveel meer.

Iedereen heeft daarin wel eens een dip. Dan zet je je lievelingsmuziek op, maakt een wandeling, gaat naar een film, elk heeft zijn manier. Maar best van al ga je naar een goede vriend of vriendin. Je hebt daarmee een goed gesprek, niet noodzakelijk over wat je dwars zit. Je bent in aangenaam gezelschap en je problemen lijken veel kleiner te worden. Dat zijn ze niet, ze zijn nog even groot, maar jij hebt de energie gekregen om ze aan te pakken.

Wij geven en krijgen dus energie van mekaar. Maar vreemd genoeg, elk krijgt meer dan hij geeft, we komen er allebei sterker uit. De perfecte win-win situatie. We geven allebei en zijn niks kwijt, integendeel.

Maar spijtig genoeg, is het niet altijd zo. Ieder van ons heeft wel een kennis die met al zijn problemen bij jou komt aandraven en dan van jou het initiatief en de oplossing verwacht. Die er op rekent dat je altijd tijd voor hem/haar hebt, overdag tot kot in de nacht. Die verontwaardigd is als jij eens vergeet te bellen. Maar die niet thuis geeft, erger nog wegloopt als jij eens een probleempje hebt.

Met zo iemand omgaan is meer dan vermoeiend, het vreet aan je, het vreet je energie. Dat zijn energiedieven. Die moet je vermijden zoveel je kan, afhouden, in een boogje omheen lopen.

Maar dat kan niet altijd, in een relatie heb je deze keuze niet. Er is die ander waar je misschien verliefd op bent, waar je van houdt, die je wil helpen waar je kan, die je niet in de steek wil laten. Je brengt begrip op voor elk probleem, maar dan komt alweer het volgende, en het volgende en het volgende.

En jouw problemen schuif je voor je uit, stapelen zich op en de ander erkent ze niet, ziet ze niet, wil ze niet zien.

En daaraan ga je kapot, je mentale energie raakt op. Je kan ervan weglopen, maar vaak heb je zelfs die energie niet meer. Je kan vreemde dingen gaan doen. Je kan een andere partner zoeken, maar je bent niet direct een goede partij. Dus je gaat maar door, moddert maar aan, tegen beter weten in.

Want een gever kan niet stoppen te geven, een dief blijft stelen en hoe kom je daar fatsoenlijk uit.

Ik wou dat ik het antwoord wist.

 

PS: Lieve lezer, bedenk dat mijn blog geen autobiografie is.

Ik loop al lang in deze gekke wereld, heb een en ander beleeft maar vooral rondom mij dingen zien gebeuren en verhalen gehoord die je niet voor mogelijk houdt. Schrijvelaar die ik ben maak daarvan een synthese en dat is dan mijn blog.

Is het mezelf overkomen schrijf ik in de ik vorm. Het andere zijn de anderen.

Ik ben geen geschoolde of ongeschoolde therapeut, maar techneut en heb geleerd analytisch te denken . Bovenop schrijf ik gemakkelijk en graag en wil dit gewoon met jullie delen. Tot vreugde, jolijt en hopelijk een beetje ter lering. Wie wil kan het lezen en er goed of kwaad over denken, het staat je vrij.

Dan zijn er nog mijn verhaaltjes en gedichtjes, maar zijn duidelijk herkenbaar.

Dit eventjes voor alle duidelijkheid.


geplaatst door Vertel - 4938 keer gelezen

beoordeeld 1.8/5 (15 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be