Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

zaterdag 9 maart 2013

Hoe gaat het met jou?

Deze vraag werd me gisteren aan de telefoon gesteld door een ex-collega, die eind vorig schooljaar haar krijtje definitief in de bordrichel deed belanden. Het is een vraag die bij een ontmoeting (in vivo, maar ook in een virtueel gesprek) heel vaak gesteld wordt. Een schijnbaar “gewone” vraag, maar dat is ze geenszins!

Meestal wordt ze gesteld als gespreksopener en dan zijn er globaal gezien een drietal opties:

- Ze is bedoeld om het ijs te breken tussen mensen die mekaar meestal nog niet zo goed kennen, de vraagsteller in kwestie verwacht het gevleugelde antwoord: “Met mij gaat het goed” en dan gaat het gesprek verder over koetjes en kalfjes.

- Na jouw antwoord (hetgeen niet eens van belang is) steekt de “geïnteresseerde” van wal over zijn/haar eigen problemen en verwacht van jou een luisterend oor.

- Iemand is oprecht geïnteresseerd in jouw zieleroerselen en heeft bewust de tijd genomen om daarnaar te informeren. Dit zijn empathische luisteraars.

Deze laatsten zijn in deze narcistischer wordende maatschappij een uitstervend ras. Het zijn mensen die vanuit hun eigen gevoel kunnen luisteren naar wat er bij de ander leeft, die kunnen luisteren naar wat het beleefde met de ander doet en hem/haar erkennen in die gevoelsbeleving, zonder daar hun eigen sausje overheen te gieten. Hier gaat het vaak mis, want in plaats dat we ons empathisch met de ander kunnen verbinden, halen we bij de ander aandacht, erkenning of vervullen we de behoefte om gezien te worden en belangrijk gevonden te worden. We geven goed bedoeld (!) advies of vertellen wat wij meegemaakt hebben, wat soms heel pijnlijk voor de ander is. Het gaat dan niet meer om die ander, maar om onszelf.

Hiervan werd ik me gisteren bij dat telefoongesprek nog maar eens bewust. Ik had namelijk geluk dat het de laatste optie betrof en dat ik de gelegenheid had mijn hart te luchten bij iemand die daar open voor stond en geen andere agenda had. Heerlijk is dat! Hoe gaat het met mij? Met mij ging het in het verleden niet zo goed, nu wel en het wordt elke dag nog een beetje mooier!

En hoe gaat het met jou? ♥


geplaatst door Chidante - 5133 keer gelezen

beoordeeld 3.1/5 (10 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be