Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

vrijdag 1 maart 2013

Spiegeltje, spiegeltje…

Wie ben ik? Hoe word ik gezien door anderen? De tweede vraag was voor mij lange tijd belangrijker dan de eerste… Willen we niet allemaal van onze mooiste kant (karakter én uiterlijk) gezien worden door onze omgeving? Willen we niet allemaal mooi, knap, lief, aardig en sympathiek gevonden worden? Ikke wel :-)! En het gekke is: niet alleen door de mensen in mijn directe omgeving, nee ook – en misschien nog wel meer - door alle figuranten in mijn leven. Een eerste indruk maak je maar één keer, hij moet dus meteen goed zitten!

Ik besteedde daar enorm veel aandacht aan: “Wat gaan de mensen van mij denken?” – “Wat gaan de mensen over mij zeggen?”. Ik had een zesde zintuig en voelde nagenoeg perfect aan wat “de mensen” van mij verwachtten (MIJN interpretatie, natuurlijk!!) of wat ik moest doen dat “men” mij toch maar goed genoeg zou vinden. En dan paste ik mij als een ware kameleon aan mijn omgeving aan: ik zei de juiste woorden, maakte dat iedereen zich goed in zijn vel voelde, nam werk uit handen, was altijd opgewekt en vrolijk. Empathie en sensitiviteit is een zegen, maar het kan ook zo maar zijn dat je beste kwaliteit je diepste valkuil is. Zo ook bij mij. Ik had constant het gevoel dat mensen me niet waardeerden (klopt, want ik waardeerde mezelf niet eens: ik kon geen complimentjes aanvaarden en wimpelde die af, ik minimaliseerde keer op keer mijn bovenmatige inspanningen) en werkte hard aan mijn “imago”. Dat dit mijlenver verwijderd was van mijn innerlijke zelfbeeld en ten koste ging van mezelf, behoeft geen uitleg…

Het kostte dus enorm veel energie, ik vergaloppeerde me menigmaal en stelde aan het einde van de rit vast dat ik een rol speelde, een masker ophad en dus zeker niet mezelf was. Relaties en vriendschappen liepen uit op een teleurstelling omdat mijn emmertje met behoeften leeg bleef (ah ja, ik gaf ze niet aan en liet niet toe dat iemand ook eens iets voor mij deed of voor mij zorgde… Laat staan dat ik anderen om iets zou durven vragen! ).

Bovendien leerde ik dat ik toch niet in de hand heb hoe anderen over mij denken. Iedereen vormt zijn eigen oordeel, gekleurd door zijn eigen ervaringen en hoe graag ik die ook zou willen beïnvloeden, dat ligt buiten mijn mogelijkheden want iedereen heeft zijn eigen verleden (dat rugzakje hé ;-) ). En als ik eens in mijn eigen boezem kijk: als ik iemand op straat zie, denk ik misschien 2 seconden na over die persoon - ik heb een instant oordeel (dat dan nog niet eens waar hoeft te zijn, want het is mijn eigen interpretatie) - en dan gaan mijn gedachten weer hun gang: wat ga ik koken? Oh, ik mag dat en dat niet vergeten. Net als een sprinkhaan die even opwipt uit een hele hoop en dan weer in de grote massa verdwijnt… Dit was een “aha-erlebnis” voor mij dat het mij vergemakkelijkte om me van mijn eigen oordelen - in eerste instantie over mezelf (niet goed genoeg) maar ook over anderen – bewust te worden en deze los te laten, om meer en meer mezelf te zijn en open te staan voor een ander, voor een authentieke ontmoeting zonder vooroordelen of verwachtingspatroon.

Brengt me weer bij de eerste vraag: “Wie ben ik?” Geen idee, ik leer haar elke dag een beetje beter kennen :-). Ik mag nu mezelf zijn van mezelf. Want laten we wel wezen, niemand heeft ooit van me gevraagd iemand anders te zijn dan degene die ik in wezen ben. IK heb altijd gedacht dat ik niet goed genoeg was zoals ik was. IK heb de volle verantwoordelijkheid voor MIJN leven en gedachten. Dus kunnen die met evenveel moeite net zo goed positief zijn! En als ik nu voor de spiegel sta, brul ik de woorden van Harrie Jekkers uit bolle borst mee: “Ik hou van mij!” (video op mijn profiel) en ik meen het nog ook. ♥


geplaatst door Chidante - 4909 keer gelezen

beoordeeld 2.3/5 (10 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be