Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

vrijdag 19 april 2013

De waarheid en niets dan de waarheid...

...maar nooit de hele waarheid! In reactie op mijn laatste blog kreeg ik plots een berichtje van een vroeger mailcontact met de vraag: waarover lieg jij dan eigenlijk in je profiel? Ook sommige reacties gingen die richting uit. Ik verklaar me dus nader.

 

Nee, ik lieg niet in mijn profiel. Althans alles wat objectief vast te stellen valt als waarheid, is als dusdanig weergegeven in mijn profiel. Ik ben b.v. dus geen 100+ kilo wegende blubberbal van anderhalve meter hoog met een voorhoofd dat tot in de nek reikt en een handig verborgen trouwring.

 

Mijn profiel is misschien leugenachtig doordat ik oorverdovend stil ben over mijn slechte eigenschappen? Ja, da’s waar natuurlijk. Teneinde mijn kansen hier niet al te zeer te hypothekeren, heb ik nergens uitgeweid over mijn minder goede of ronduit slechte eigenschappen. En die heb ik wel degelijk, ze ontsnappen me nu gewoon weer even.

 

Maar wat me dan ook wel opvalt, niemand doet dat hier eigenlijk. Tenzij dan vormelijk, door een goede eigenschap schijnbaar negatief te verwoorden, waarmee ze die eigenschap juist extra willen beklemtonen.

 

Voorts daag ik iedereen uit om profielen te gaan uitvlooien en de duidelijke grens te trekken tussen waarheid en leugen in de eigenschappen die mensen zichzelf graag toekennen.

 

Mijn eerste profiel hier bevatte alle kernwoorden ter opsomming van de ingrediënten voor het recept van de ideale man: respect, eerlijkheid, trouw, tederheid, humor enz. Na verloop van tijd besefte ik dat het een ‘got any flavour you like and more’-persoon beschreef die uiterlijk erg op mij leek en dezelfde naam droeg, maar te veel was opgetrokken uit claims die in absolute termen enkel binnen de virtuele wereld konden standhouden. Bij de eerste smaaktest, bleek het recept toch niet zo goed te werken.

 

Had ik gelogen? Niet echt, we bleken veel kernwoorden gewoon anders in te vullen. En da’s normaal, want hoe kan je anticiperen op de subjectieve ervaring van jouw persoonlijkheid door iemand anders? Als b.v. een neonazi zichzelf tolerant noemt, ga ik er direct van uit dat ik een andere definitie van tolerantie hanteer dan hij. Maar hier is dat veel moelijker want een partner vinden is van zoveel persoonlijke en subjectieve aspecten afhankelijk...

 

Mijn profiel nu laat eigenlijk alles open. Ik geef enkel nog eigenschappen aan die de basis kunnen vormen voor een ‘first contact’. Of meer metaforisch uitgedrukt, waar veel profielen sleutel-op-de-deur proberen te zijn, biedt het mijne alleen maar een bouwgrond aan.

 

En zeer belangrijk, ik ben er van overtuigd dat, net zoals er een tijd is van spreken en van zwijgen, soms ook de tijd aanbreekt om even te liegen binnen een relatie. Want een leugen kan soms wel degelijk een betere intentie hebben dan de waarheid binnen de microkosmos van je relatie. Soms moet je de emotionele pijn van het moment dempen met de subtiele ‘little white lie’, want waarheid kan dan ongelooflijk nodeloos kwetsen. In dat geval is waarheid goed voor wetenschappers of voor de grote, boze buitenwereld vol onzekerheden.

 

Scherp gesteld en dus duidelijk voorbeeld. Als ze met gezwollen gezicht, snotterneus en roodomrande ogen in vertwijfeling vraagt of ze nog aantrekkelijk is, antwoord ik niet zomaar met de botte, objectieve waarheid. ‘Nu even niet, schat, want je ziet eruit alsof je face-down een halve dag in een vervuilde rivier hebt rondgedreven.’ Nee, ik zeg (en doe) juist wat nodig is om die tijdelijke waarheid te verhullen en gebruik de leugen om de enige waarheid die er toe doet, fel te laten oplichten in een donker moment. Scherp gesteld dus, want meestal dienen zich natuurlijk veel subtielere situaties aan.

 

Maar kan je zo'n ‘leugen’ niet over je tong getild krijgen, tja, dan is eerlijkheid t.o.v. jezelf voor jou veel belangrijker dan het gevoel dat je je geliefde geeft in al haar kwetsbaarheid. Je bent principieel, maar ondertussen komt je ego wel tussen jou en je partner te staan. Een zeer gevaarlijk pad, want wie zijn of haar kwetsbaarheid niet kan uiten binnen een relatie, ondermijnt op termijn ook de open en eerlijke communicatie over de dingen die echt belangrijk zijn. Omdat je wantrouwend wordt over hoe de ander gaat reageren, los van jouw 'behoefte aan' maar wel in functie van het heilige principe. En plots is het weg. Soms was het al lang weg, maar je besef hinkte achterop, verdoofd door de routine.

 

Althans zo voel ik het aan vanuit mijn ervaring. Anderen kiezen in alle omstandigheden voor ‘the truth, the whole truth and nothing but’. Hun absoluut goed recht, het maakt hen niet slecht of gemeen. Maar ze zijn onmogelijk voor mij om mee samen te leven, want ze kunnen toch zo ongevoelig en bot zijn in hun zwart-wit, rechtlijnig denken.

 

And believe me, I tried, way too long. En ik heb mijn lesje geleerd over wie ik ben en wat ik wil. Ik geloof nu in dingen, niet omdat ze noodzakelijkerwijze waar zouden zijn of zelfs maar reëel, maar omdat ze de moeite waard zijn om in te geloven. Hoe kan ik anders geloven dat je toch voor altijd van iemand kunt houden, ook al zijn al je relaties tot nu toe op de klippen gelopen?

 

Is a dream a lie if it doesn’t come true? Of course not, it is in the nature of dreams not to be 'true'! If true, they would just be an image of reality in your head. It's called a memory then.

 

Da’s dan wat ik bedoel met liegen in je liefdesCV. Het is de kans laten de subjectieve waarheid te ontdekken, geenszins een pleidooi om fundamentele onwaarheden te verkondigen in je profiel.

 

Ooit sprak ik geweldig goed Frans volgens mijn sollicitatieCV, hoewel ik met moeite een koffie kon bestellen zonder een biefstuk te krijgen. En daardoor spreek ik vandaag beter Frans dan ik ooit op een CV heb beweerd. Omdat ik het risico heb durven nemen het te leren, eigenlijk door vooruit te lopen op de waarheid door middel van een leugen.

 

Ach, het liefst van al zou ik een profiel willen schrijven als ik kon, zo cryptisch en hermetisch dat ik slechts één bericht moet afwachten. Van diegene die het begrijpt, terwijl al de rest vol onbegrip terug wegklikt. Van de Ware dus.

 

Benieuwd wel hoe ze er zou uitzien :-)


geplaatst door Daan71 - 5692 keer gelezen

beoordeeld 4.25/5 (12 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be