Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

vrijdag 26 juli 2013

Kustgevoel en papieren bloemen

Ik hou van onze kust!
Elke keer als ik via de E34 ("den expresweg") de kust nader, voel ik me opgelaten.
Weg van de drukkende, vochtige warmte in het binnenland, welkom zuurstof, ruimte en koelte.
Open air!
En het is altijd vakantie, aan onze kust.

Als kind heb ik vele zomers in Knokke doorgebracht. Geen chichi, niets daarvan, we huurden met het hele gezin een appartementje ver van de dijk. We gingen elke dag gepakt en gezakt op daguitstap naar het strand. Daar verkochten we onze zelfgemaakte papieren bloemen (in crêpe papier), voor schelpjes. Geen gewone schelpjes, maar couteautjes, die vind je niet zo gemakkelijk en ze zijn dus kostbaar.
Ons winkeltje draaide heel goed, want met de jaren werden onze papieren bloemen mooier en mooier, konden we hogere prijzen vragen, een mooiere infrastructuur voor ons winkeltje voorzien … Enfin, we boerden goed daar in Knokke.

Het strand lag toen nog veel lager dan de dijk, je moest met de trap een 3-tal meter naar beneden om het strand te bereiken. Sinds de aanleg van de haven van Zeebrugge is het strand van Heist tot Knokke-Zoute opgespoten, het water komt niet meer tot aan de dijk. 't Was nochtans telkens een belevenis als het stormde, toen, dan ging ik met mijn grootouders, vechtend tegen de wind, kijken naar de golven die over de railing van de dijk kletsten.
En als we een terrasje deden, dan kreeg mijn opa bij zijn Rodenbach van het vat, verse garnaaltjes.
Dat is nu bijna allemaal verdwenen.

Maar ieder nadeel heb z'n voordeel, zei een bekende voetballer.
Nu hebben we hier in Heist een enorm groot en prachtig strand, en s'avonds genieten we van de lichtjes van de haven van Zeebrugge en van de zonsondergang natuurlijk.
De mooie statische villa's hebben gaandeweg plaats moeten ruimen voor appartementsblokken van 9 verdiepingen, dakappartementen inbegrepen. Big business, ze worden verkocht aan minstens 6 keer de werkelijke waarde.
De kustlijn is nu spuuglelijk, een rijgkoord van smakeloze gebouwen, een mik mak van diverse stijlen.
En toch heeft het iets. Soms wordt iets lelijks toch mooi en aantrekkelijk.
Zeker aan onze kust.

Ondertussen verkoop ik geen papieren bloemen meer.
En mijn eigen kinderen zijn de bloemenwinkel ook al ontgroeid.
Ik maak ze nog wel, die papieren bloemen, gewoon omdat ik dat graag doe en omdat het bij het kustgevoel hoort.
Op het strand kijk ik uit naar winkeltjes van nieuwe kleine ondernemertjes, en dan geef ik mijn bloemen weg. Ik zeg natuurlijk wel dat ze er een mooie prijs voor moeten vragen! Ah ja, 't is handwerk van hoge kwaliteit, al zeg ik het zelf. Met liefde gemaakt.
Ik ben dus nu consultant in deze materie :-).
En zie ik een couteautje liggen, ik raap het op. 't Zou zijn alsof je geld laat liggen, en dat doe je niet.

Ik hou van onze kust.
En misschien, heel misschien als het meezit, kan ik volgend jaar mijn liefde voor onze kust delen met ...

 


geplaatst door Lieveke2 - 5810 keer gelezen

beoordeeld 3.73/5 (11 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be