Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

donderdag 21 november 2013

Fašade

Deze week las ik een regel in de T2S: “Velen doen zich hier voor, dan de werkelijke person die zij zijn, een jammere en verloren energie zaak!”

Ik stond hier even bij stil om te beseffen wat hier achter zit. Dit kan 2 oorzaken hebben: ofwel zet de ene persoon een façade op voor de ander, ofwel krijgt de ander een beeld van de ene persoon, dat niet overeenstemt met de werkelijkheid en nooit zo bedoeld werd.

Het kan dus aan beide partijen liggen. In deze blog focus ik me op het eerste, omdat ik denk dat de auteur dat bedoelde. Dus ben ik wat gaan zoeken, waarom mensen zich anders voordoen dan dat ze werkelijk zijn.

Sommige mensen zijn natuurlijk gewoon echte bedriegers. Ze proberen hun “prooi” te manipuleren om te krijgen wat ze willen (seks, geld, ...). Ze weten dat de andere persoon valt op een bepaald uiterlijk en innerlijk, dus komt er een manipulatie van foto’s of ze acteren: ze doen zich via leugens bewust anders voor dan men is.

Ik mag hopen dat dit echt een minderheid is van de populatie hier en dat deze personen uitgefilterd worden door de redactie als er klacht ingediend wordt.

Buiten deze echte bedriegers, hoeft niet elke façade bedrog te zijn. Vaak zijn ze een overdrijving van een bepaalde karaktereigenschap of kant van zichzelf in een bepaalde situatie.

Vaak doet men dat om zichzelf te beschermen: omdat men onzeker is, omdat men denkt dat de andere het zal uitbuiten als ze te eerlijk zijn. Er kan ook angst zijn om niet geliefd te worden, dus toont men een overdreven kant van zichzelf, die wel “geliefd” zal worden.

Het is net zoals we in onze profielen onze goede kanten en positieve kwaliteiten tonen. Terwijl we weten, dat we allemaal mensen zijn, met onze goede kanten en met onze slechte kanten, maar deze laatste schrijven we niet in ons profiel.

Het is ook pas na een tijd, dat je iemand echt leert kennen. Je zal nooit iemand kennen van de eerste ontmoeting, bv op een date. Dat moment is al zo vol stress, dat je zeker zal proberen om een heel goede indruk te maken en die onzekerheid te verbergen.

Een persoon, die verlegen is, zal proberen extra veel te praten, zodat hij/zij niet de indruk zouden wekken sociaal onaangepast te zijn. Of iemand, die luid is, zal proberen wat “stiller” te zijn. Soms pakt die façade verkeerd uit, omdat het acteren is, het is niet helemaal wie je bent en de ander voelt dat aan en kan zich "bedrogen" voelen.

En eigenlijk is dat jammer, want daarmee kan je de kans op een vervolg verspelen. Meestal worden mensen minder verlegen, naargelang ze de ander beter leren kennen. Of misschien vind je een luide persoon wel tof, omdat je zelf stiller bent.

Daarom noem ik een eerst ontmoeting nooit een “date”. Ik vind een date meer iets als je elkaar beter kent en er al gevoelens zijn t.o.v. elkaar. Een ontmoeting is veel neutraler en in feite is het dat toch ook.

Ik behoor eerder tot de verlegen categorie als ik in een “vreemde” groep ben: dan zal ik niet het hoge woord voeren. Een een-op-een gesprek is voor mij geen probleem: dan is er geen verlegenheid bij mij. Je ziet in beide situaties een andere kant van mij. 

Dus ja... voor je iemand veroordeelt als “bedrieger” is het misschien goed om die persoon met andere ogen te bekijken en proberen te peilen naar wie hij/zij werkelijk is. Maar dat vraagt natuurlijk tijd en geduld. En die twee laatste zijn er niet zoveel in onze hectische samenleving. 

Toch wens ik jullie allen toffe en heerlijke dates toe :)


geplaatst door Steffo - 5246 keer gelezen

beoordeeld 3/5 (11 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be