Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

woensdag 15 januari 2014

Wederzijds vertrouwen

 

Onlangs vroeg een kennis ‘steun’ om haar relatie te verbreken. Geen praktische hulp nadat de beslissing definitief was gevallen, zoals een verhuishulpje, maar morele steun. Ze was te zwak en kon het zelf niet opbrengen, zo zei ze. Dat vond ik een verschrikkelijke instinker. Niet alleen omdat je riskeert achteraf aansprakelijk te worden gesteld, maar vooral omdat ik geneigd ben een relatie soms tegen beter weten in te willen doen slagen. Bleek dat het met de communicatie helemaal niet goed zat. Zij voelde zich vaak genegeerd. Te trots om het te zeggen ging ze dan dingen doen waar hij nijdig van werd. Haar trots had pieken bereikt na de problematiek in een vorig huwelijk. Zijn nijd was uit de hand gelopen nadat zijn vorige echtgenote er met een ander vandoor was gegaan. Die zaken werden onderling maar minimaal besproken omdat ze al van in het begin hadden gemerkt dat ze er door hun eigen ervaringen dwars op reageerden. Ze zaten vast in hun eigen gelijk en waren niet in staat het vanuit de ander zijn standpunt te bekijken.
Feit is dat communicatie binnen een relatie fundamenteel is voor de overlevingskansen ervan. En de toon van een relatie wordt al in het prille begin gezet. Soms hebben twee mensen als stel geen overlevingskansen. Omdat we de som zijn van wat we hebben meegemaakt al van jongsaf aan en daarbij ook nog ons karakter meeslepen. Dat is een van de redenen waarom relaties - ook in de brede zin van het woord - soms maar beter te rusten worden gelegd.

Dat is niet anders op deze site. Iemand antwoordt niet op jouw bericht of een bestaand mailverkeer stopt? Je hebt misschien zelfs iemand een paar keer ontmoet en je hoort er niets meer van? Laat het rusten. Hij loopt vast gepreoccupeerd met wat anders. Of heeft een beetje last van het kind-in-de-speelgoedwinkel syndroom. Laat toch lekker lopen, dat profiel, of besteedt het uit aan iemand die wel zin in grillen heeft. Toch vraag je je af of je misschien wat verkeerd gezegd hebt? Dat is best mogelijk, vanuit die ander zijn standpunt. Was je te gesloten of net te open? Het doet er allemaal niet toe. Je zou er iets kunnen uit leren denk je? Om wat mee te doen? Jezelf te veranderen? Als dat nu al nodig is, zou ik mij toch vragen durven stellen. Niet over jou, niet over die ander, maar over de combinatie. Misschien heeft hij wat fout geïnterpreteerd, iets wat je niet zo bedoeld had en zou je dat toch willen rechtzetten. Ben je dat wel zeker? Als je nu al zo weinig krediet krijgt, als de ander nu al niet spontaan de confrontatie aangaat over iets waar hij het niet mee eens is, weet dan goed waar je aan begint.

Als het te moeilijk loopt, dat communiceren, dan zit het namelijk niet goed. Als het irritaties begint op te wekken omdat het stroef verloopt, of als je het gevoel hebt dat er spelletjes gespeeld moeten worden. Als je strategisch begint te denken over wat en wanneer je mag antwoorden. Of als je het gevoel krijgt dat je een beetje 'hard to get' zal moeten spelen. Besef dan vooral dat daarmee de toon gezet is en dat die moeilijk te doorbreken is op termijn. Eerlijkheid en spontaniteit zijn gebaseerd op een minimum aan wederzijds vertrouwen. De ander nemen zoals hij is en omgekeerd. Als dat er in het begin al niet is, maak dan je borst maar nat voor wat de toekomst brengen zal.

In ieder geval: als het je een beetje teveel in beslag begint te nemen, daar tussen die oren van je, laat het dan in zijn geheel even rusten. Want ten slotte, zo’n datingsite, het moet natuurlijk wel een middel blijven en vooral geen doel op zich gaan worden.

 


geplaatst door Elisa123 - 5027 keer gelezen

beoordeeld 3.68/5 (19 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be