Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

zondag 9 februari 2014

Labels

 

Iemand die ik ken, was in opleiding. Voor die startte, had iedereen een ‘profiel’ aangemaakt: een foto, wat ze doen, wat ze van de opleiding verwachten en wat hun doelstellingen zijn. Handig om zo al vooraf wat te weten wie je er gaat tegenkomen, behalve jezelf. En je kan er zo alvast wat labels op plakken: een zacht ei, een arroganterik, een introvert, een muurbloempje en ga zo maar door tot je er 16 hebt. Wat een allegaartje en geen enkele gelijkgezinde. Dat belooft als er teams moeten worden gevormd. De eerste dag, zo bij de eerste indruk, bleken die labels verbazend goed te kloppen. Zes opleidingsweekends van 2x10 uur – dus 120 lesuren later – bleek nog steeds die labeling zo verkeerd niet te zijn geweest. Het was niet noodzakelijk wat de mensen van zichzelf dachten, maar wel hoe ze zich bij anderen lieten overkomen. Dat vormen van teams, dat bleek in tegenstelling tot verwacht wel een onverdeeld succes. Nochtans zo zonder gelijkgezinden. Zet een aantal gelijk denkenden in een groep en veel toegevoegde waarde komt daar namelijk niet uit. Bij allemaal verschillende mensen wordt iedereen echter tot reflectie bewogen. Over zijn eigen mening, over die van een ander en over een mogelijk compromis. En als je eens zin hebt om fouten te gaan zoeken, dan dient die groep je bovendien eerder als spiegel eerder dan als verrekijker. Het labelen, wat meestal instinctief gebeurt, bleek in ieder geval redelijk irrelevant te zijn geweest. Na een paar uren doet dat immers niet meer ter zake. Dan is het het totaalplaatje dat begint te tellen: de aanvulling die iemand kan brengen, wat hij/zij behalve dat label allemaal nog is en dat iedereen je wat kan bijbrengen. Je moet er wel een beetje voor open staan om ze hun bijdrage laten leveren. Het moet daarom je beste vriend niet worden. En het mag best wel eens wat confronterend zijn. Maar al wie je uitsluit, is een gemiste kans om wat bij te leren.

Ik had zo het gevoel dat deze opleidingssituatie gelijkenissen kan vertonen met andere netwerken. Alleen… ik kan er zo direct niet opkomen dewelke.


geplaatst door Elisa123 - 4621 keer gelezen

beoordeeld 2.43/5 (14 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be