Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

dinsdag 15 april 2014

Een rit terug naar huis...

Ik zit in de auto op weg naar huis, nog vol van de emoties van de dag: de begrafenis van mijn tante, de oudste zus van mijn vader. Er is niets op de radio, of beter, niets dat mij tijdens de rit boeien kan.

Ik druk op mijn radio op de knop CD. Ik weet exact welke CD er in steekt: “How to dismantle an atomic bomb” van U2, uit 2004. Ik heb die CD al jaren in mijn player zitten. Het moet minstens anderhalf jaar geleden zijn, dat ik hem nog eens afgespeeld heb.

De harde rock van “Vertigo” blaast door mijn luidsprekers. Ik keel mee met Bono, het doet me goed om die gemengde gevoelens uit mijn lijf te krijgen.

Bijna 84 was ze. 3 weken geleden naar het ziekenhuis gegaan met rugklachten. Na een onderzoek bleek het om een gezwel te gaan, die tegen haar darmen en rug duwde. Na een operatie om wat stents in haar darmen te plaatsen, kreeg ze een longontsteking en ging ze pijlsnel achteruit. Vorige week woensdag is ze overleden...

“Sometimes You Can't Make It on Your Own” speelt nu. Ik herinner me het verhaal achter de song: Bono schreef de tekst als een eerbetoon aan zijn vader. Hij zong het nummer op zijn vaders begrafenis.

Meer als 5 minuten duurt de song, maar dat is geen seconde teveel: zo vol passie en gevoel. Ik zing het nummer mee. Wat zou ik graag zo hoog willen kunnen zingen als Bono. Ik moet in de hoge noten een octaaf lager gaan.

Mijn gedachten gaan terug naar vanmorgen naar de begrafenis. Het was een mooie ingetogen dienst. Haar hoogzwangere kleindochter gaf op het einde een rede over haar “ma”, waar ze de minder “mooie” kanten van haar grootmoeder beschreef. Dat ze aan “ma” haar cafeïne verslaving te danken had. Eerst een klein beetje koffie met veel melk en telkens wat meer koffie en minder melk. Tot ze hem bijna zwart dronk en eraan verslaafd was :)

Al die kleine anekdotes, die ze zich herinnerde. Ik moest breed glimlachen: ik herkende mijn tante helemaal. Tot ze bijna niet meer uit haar woorden kwam, toen ze over haar zwangerschap en nakende bevalling begon: “het is net alsof het oud leven moet plaatsmaken voor het nieuw leven dat eraan komt. Ik weet wel dat het niet zo is, maar het is de enige manier om hier zin aan te geven”. Ik voel mijn ogen erg vochtig worden en moet bijten om ze niet tot tranen te laten vormen. Mijn broer naast me neemt zijn zakdoek.

“City of Blinding Lights” raast door mijn auto. Ik brul mee... ik voel de opgekropte gevoelens eruit komen. De koffietafel er na: al mijn nichten en neven, die ik al een aantal jaren niet meer gezien heb. Wat zijn ze veranderd, wat zijn hun kinderen groot geworden. Ik krijg meerdere complimenten dat ik er zo goed uitzie. Tja... als je 11 kg aan gewicht verliest, zie je er wel helemaal anders uit.

Mijn 2 broers zitten samen aan de tafel. “We zouden toch echt eens jaarlijks met onze kant van de familie moeten samenkomen, zodat we elkaar vaker zien. En niet alleen maar op begrafenissen”.

En ze voegen de daad bij het woord. Ze lopen de tafels af en beginnen dat te bespreken. Ik blijf aan de tafel zitten om de kids te animeren. Als ze terug komen hebben ze zelfs al een datum: eind augustus. Iedereen stond er positief tegenover. Ik glimlach... misschien geeft deze begrafenis dan toch aanleiding tot iets nieuws...

“Original of the species” weerklinkt... ik ben bijna thuis. “Please stay a child somewhere in your heart”, zingt Bono... Ja... dat kind, probeer ik in mijn hart te houden.

Eigenlijk zou dat later een prachtig compliment zijn op mijn eulogie: “dat hij altijd probeerde het kind in zijn hart te houden”. Maar dat mag wat mij betreft nog wel even duren voor dat uitgesproken wordt. 

 


geplaatst door Steffo - 5624 keer gelezen

beoordeeld 2.62/5 (13 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be