Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

zondag 6 april 2014

Einde van de verandering... (2)

In mijn vorige blog schreef ik over het “einde van de verandering”: dat mensen altijd denken dat ze in de toekomst niet meer veranderen. En als ze dan 5 of 10 jaar later terugkijken, dat dat helemaal niet het geval was en ze wel degelijk veranderd zijn.

Via een andere weg, kreeg ik een link met “tips” om te weten of de relatie echt iets wordt. Die kan je hier vinden: http://www.seniorennet.be/Magazine/artikel/52/zo-kom-je-te-weten-of-deze-relatie-cht-iets-wordt

Dit artikel geeft wel goede adviezen, maar ik kan me niet steeds vinden in de uitleg waarom een advies wel klopt. Een leidraad in een aantal adviezen is dat mensen na de 20 helemaal niet meer of nauwelijks veranderen.

Achteraf krijg je zo’n wetenschappelijke uitleg over waarom dat wel zou zijn en dat de veranderingen maar tijdelijk zouden zijn en je na een paar maanden of jaren terug in het oude patroon terugvalt.

Uiteraard kan je met zo’n uitleg alles opvangen. Zoals ik het leven ervaar is het leven een dynamische opvolging van gebeurtenissen. Voor mij niet alleen op professioneel vlak, omdat ik als zelfstandig contractor zeer dynamisch moet inspelen op de vragen van de klant, maar ook op persoonlijk en gevoelsvlak.

In elke relatie, die ik beleef, vriendschapsrelatie of een serieuze relatie, leer ik mezelf beter kennen. Soms in positieve zin, en dat versterkt je dan. En soms kom ik dingen over mezelf te weten, die ik misschien liever niet wist en daarom misschien ook niet zag of wou toegeven. 

Dat kan een zeer ontnuchterende ervaring zijn en dat doet me dan nadenken over mezelf, waarom ik dat niet zag en wat ik ermee kan. Dit inzicht kan mezelf doen veranderen in de ene of de andere richting.

Het leven is voor mij ook als een weegschaal of een slinger. Soms ga je te ver, om de ander ter wille te zijn, en begin je jezelf te verliezen. De weegschaal helt dan teveel over naar de ene kant. En als je dat beseft krijgt, ga je automatisch meer terug naar een ouder patroon, waarin je je beter voelde. Dat is dan nooit meer hetzelfde patroon omdat je ondertussen zelf ook veranderd bent.

Als ik terugkijk naar mezelf over de laatste 10 jaar, dan ben ik echt wel erg veranderd. Ik zou niet meer terug willen naar die persoon, die ik toen was (behalve misschien voor de haarkleur en de leeftijd :) ).

Maar wat wel correct is, is dat de kern van mezelf, wat me typeert (een typische kreeft), dat die niet veranderd is. En dat is wel goed zo: daar ben ik best tevreden over.

Misschien is dit inzicht niet “wetenschappelijk verantwoord”, maar het is de manier, waarop ik mijn leven leid en aan mezelf werk en hopelijk beter maak :)


geplaatst door Steffo - 5680 keer gelezen

beoordeeld 2/5 (9 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be