Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

woensdag 7 mei 2014

Het rijk der verbeelding

Uit de fontein spuit het water omhoog. Regenbogen kleuren de lucht en vullen het hart met blijdschap en liefde. Als vanzelf gaan de voeten voort over het asfalt langs het water. Gebeurtenissen van het weekend trekken in gedachten voorbij. Als in een film beleef ik de verschillende momenten opnieuw. Hoe rijk is de verbeeldende geest? Als in een filmarchief kan ik op zoek naar belevenissen om deze daarna opnieuw levendig af te spelen. Pas als de beelden op papier door letters zijn vorm gegeven zie ik hen dansen. Het voordeel van de beelddenker. Met als nadeel het auditief ingestelde onderwijs.

Velen kinderen hebben het daardoor lastig te leren lezen. Vraag hen wat ze in gedachten zien als je het woord 'boom' noemt en ze zullen een boom in volle glorie omschrijven met takken, bladeren en bloesem. Wanneer deze kinderen lezen wordt hun hoofd gevuld met beelden en vertraagt het tempo. Gedachten vormen de beelden die zij zien bij het verhaal. De woorden waar geen beeld bij kan gevormd, worden overgeslagen, die hebben zij ook niet nodig om de tekst te begrijpen. Het zijn vaak radende én razend snelle lezers omdat de context van het verhaal al lang begrepen wordt of door hen zelf verder verbeeld waardoor er soms ook wel met de gelezen woorden volledig de plank wordt mis geslagen.

Slechte lezers worden deze kinderen zo vaak genoemd. Want de juiste AVI score zullen zij niet halen. En om die AVI score is het toch wel waar het op de meeste scholen om draait, of anders wel voor de inspectie. Hoe verwarrend moet dat zijn voor deze kinderen. Een kind heeft geen zicht nog op dit verschil. Het kind oefent net zoals de rest. En het kind leest, zonder zich in eerste instantie bewust te zijn van dit verschil. Voor een kind geen goed of fout. Het kind oefent enthousiast en nieuwsgierig. Want juist zij weten vaak wel precies waar de teksten over gaan en voelen zich, bij de juiste verhalen gestimuleerd in hun nieuwsgierigheid en bereid tot eindeloos lezen.

Maar het onderwijs vraagt resultaat. Om precies te zijn, gemeten resultaat. Dat is zeker niet onbelangrijk. Maar het onderwijs vergeet het talent van deze kinderen te benoemen en er mee leren omgaan. Deze kinderen vragen een andere aanpak. Deze kinderen lezen op een andere manier. Als je geen beelddenker bent en je hoort het woord 'boom' dan zie je iedere letter voor je. Dan is hakken-en-plakken een auditieve ondersteuning van wat het kind al in het hoofd ziet. Het kind 'kijkt naar binnen' en naar de letters die de juf laat zien. En zet op deze manier het letterbeeld vast. Een beelddenker ziet de boom in volle glorie, verdwijnt in zijn gedachten naar die prachtige boom in het park van laatst toen het naar de speeltuin ging. Waar het zijn vriendje ontmoette en avonturen beleefde. Zijn aandacht volledig verloren. De juf volledig uit beeld. Het rijk der verbeelding neemt het kind mee naar die andere wereld. En de juf voor de klas oefent ijverig verder en is op de achtergrond voor het kind in gedachten een ritmisch geluid.

Dromerig zie je deze kinderen voor zich uitstaren, misschien zelfs wel met bewegende mond maar aan hun ogen zie je dat zij met hun gedachten ergens ander zijn. Of, al wat verder in het schooljaar, oefenen zij wel mee maar met verwrongen gezicht. De juf haalde hen telkens uit gedachten, verstoorde hun rijk der verbeelding. Al lang hun interesse verloren nog hun best te doen. Mee te doen met de rest van de klas. Het kind is zich waarschijnlijk nooit bewust geweest van alle verhalen in het hoofd. Na keer op keer gehoord te hebben dat ze niet goed genoeg scoren en meer moeten oefenen hebben ze de handdoek allang in de ring gegooid, overtuigd door hun eigen inzet maar uit balans door de feedback. gevlucht naar het rijk der verbeelding of gefrustreerd de schatkist gesloten.

En dat terwijl de beelddenker met de juiste aanpak, enig en soms veel geduld, het lezen volledig onder de knie kan krijgen. En dan tezamen met de rijke verbeelding over een enorm talent beschikt. Laat die schatkist vooral open blijven. Benoem het verschil positief en leer deze kinderen met andere aanpak lezen. Laat hen in luchtkastelen wonen en de beeldende gedachten levend houden. Het zijn de creatieve en inventieve geesten van de toekomst. Creatief en inventief op artistiek vlak maar ook in het vinden van oplossingen en verbinden van verschillen. Zorg dat zij hun balans houden en geef hen tijd. Het leesplezier zal behouden worden en uiteindelijk gaat ook de beelddenker de door de inspectie gestelde leerdoelen bereikt. Maar wel op hun eigen tempo en manier. Aansluiten bij de ontwikkeling van kinderen is ook een van de leerdoelen, net zoals het creëeren van een veilige omgeving.

Ik denk dat kinderen die sociaal emotionele in balans zijn volledig open bloeien. Het zijn deze kinderen die met open blik nieuwsgierig alles tot zich nemen. Als een spons zuigen ze op en ontwikkelen zich in razend tempo. De rol van de leerkracht is dan niet meer dan de juiste leerstof aanbieden zodat ontwikkeling plaats kan vinden.

Het creëren van een omgeving waar kinderen zich veilig voelen en een communicatie waarin een kind zich gehoord en gezien voelt is in mijn ogen de basis van het onderwijs.


geplaatst door Jolie - 5604 keer gelezen

beoordeeld 2.94/5 (16 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be