Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

woensdag 28 mei 2014

Post-it fun

Bedenk een monsterfile van de laatste weken en ik stond erin. Woluwe, Sint-Job, Melsele…

Bij stilstaand verkeer kan je lekker je laptop op schoot nemen. Bij traag rijdend verkeer kan je nog met de dictafoon aan de slag. In Melsele hadden ze het gat gedicht dat ik onlangs had ontdekt om cross country zo maar even 5 km file te omzeilen. Pech gehad dus. Traag rijdend verkeer en niets te dicteren.

Een spelletje dan maar: “denk als een man”. Jarenlang heb ik het vanzelfsprekend gevonden om aan te nemen dat mannen onverschilliger, oppervlakkiger en simplistischer redeneerden dan vrouwen en daardoor makkelijker in het leven stonden. Dat is een enigszins vertekend beeld gebleken. Ze denken vaak ‘relevanter’ om er zomaar een woord op te plakken. Hun brein elimineert de tierlantijntjes en houdt enkel de hoofdzaak over. In een vrouwenhoofd durven de feiten al eens rond kronkelen tot er van alles bijgehaald wordt wat strikt genomen niet ter zake doet, waardoor we zelf allang niet meer weten waar het nu precies alweer over ging. Een kluwen van gedachten dus waar zelfs een kat haar jongen niet in terugvindt en dat de zaken nodeloos compliceert. Of een gebrek aan focus.

Voor de duidelijkheid: als ik het gemakshalve over ‘vrouwen’ heb, dan bedoel ik van die vrouwen zoals yours truly hier, die het kronkelen der geest tot een kunst hebben verheven en als ik het over ‘mannen’ heb, dan bedoel ik de doorsnee zakelijke man zoals de meeste mannen die ik ken. We willen immers niemand tekort doen door te gaan veralgemenen toch?

Bij dat spelletje “denken als een man” – ontwikkeld om die harde schijf tussen je oren te comprimeren en zo ruimte en energie te creëren voor zaken die relevant zijn – daar horen post-it’s bij. En een pen. Bovenaan de post-it schrijf je een gedachte die in je opkomt. Links bepaal je met een cijfer, op een schaal van 0 tot 10, in welke mate ze je bezighoudt. Rechts schrijf je het cijfer op een schaal van 0 tot 10 dat zegt in welke mate die gedachte objectief bekeken de aandacht waard is. M.a.w. hoe groot is de kans dat de energie die je er in steekt, ook effectief tot resultaten gaat leiden die een positieve invloed op je welbevinden gaan hebben?

Stel, je wil dat je kinderen gaan studeren: 9 (het beheerst je danig) – 7 (de energie die jij steekt in hen tot studeren te bewegen zal met redelijke waarschijnlijkheid tot resultaten leiden). Dan zit je daar met een te verantwoorden verhouding.

Ander voorbeeld. Je zag die topkerel er net met zijn droomprinses vandoor gaan. Het beheerst je gedachten: 8. De kans dat je daar alsnog tot resultaten zal komen, hoeveel energie je er ook inpompt: 1. Jij kan namelijk aan hem denken wat je wil, hij is helemaal niet met jou bezig. Echt niet. En degene die ‘neen’ zegt, die heeft nu eenmaal altijd gelijk. Hij zou je namelijk ongelooflijk te kort doen met een ‘ja’ als dat niet met volle overtuiging is. Trek maar een kruis over de post-it. Het blijven kauwen over ‘stel dat of had ik maar of het zou kunnen dat …’, dat gaat veel energie kosten en niets opleveren. Parkeren die gedachten. In een verre ondergrondse garage.

Mannen hebben het daar makkelijker mee. Als zij een ‘neen’ horen, dan is dat al gestationeerd nog voor onze diplomatisch verbloemende uitleg helemaal rond is. Beter nog, ze zitten al naar een ander profiel te kijken. Waarom zouden ze ook iemand willen die hen im- of expliciet heeft afgewezen?

Zo simpel kan logica zijn. En dat terwijl vrouwen daar desgevallend nog een paar dagen/weken/maanden gezellig mee rond gaan rijden. Dat gaat dan energie vreten, je leegzuigen, je in de klem (van het verleden) houden en je gedachten van de hoofdzaak afleiden: die dingen die objectief bekeken wel nog kunnen bijdragen aan je welbevinden en je toekomst.

Het moge in ieder geval duidelijk zijn dat die twee cijfers een beetje in een logische verhouding moeten staan. Wat niet haalbaar is, moet je ook niet gaan beheersen. Focus. Op de dingen waar je energie niet zinloos aan verloren gaat. En gun jezelf zo af en toe eens een succeservaring.

En als dan plots de snelweg terug voor je open ligt, bedenk dan dat er niets mis is met even stilstaan, zolang er maar een beweging volgt. Want de zaken moeten natuurlijk wel vooruit gaan. En stel gelijk maar vast dat af en toe eens denken als een man verdomd verhelderend kan werken.


geplaatst door Alissa - 5857 keer gelezen

beoordeeld 2.71/5 (14 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be