Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

donderdag 26 juni 2014

SeriŽle monogamie

Seriële monogamie… de term bleef mij bezig houden. Hij wordt wel eens gebruikt in loopbaancontext om het gedrag aan te geven van mensen die jaren tegen hun zin hun job uitvoeren, uiteindelijk en al dan niet door eigen toedoen in de werkloosheid verzeild geraken en zich aanvankelijk vast voornemen nu ècht wel voor die job te gaan waar ze al hun hele leven van dromen. Na die eerste euforie zinken ze weg in een diepe put, gaan ze zich uit misplaatste trots sociaal isoleren en vergeten ze compleet om zich behoorlijk te oriënteren om vervolgens wanhopig en stierlijk verveeld het eerste het beste jobaanbod te omhelzen als ware het de kans van hun leven. Die job zal dan wel voor een inkomen zorgen – ook niet onbelangrijk – maar geen persoonlijke voldoening bieden. En zo is de cirkel rond en kunnen ze terug van voren af aan beginnen.
Steeds vaker herken ik de seriële monogamie binnen relationele context. En ook hier heeft het alles te maken met een gebrek aan oriëntatie. Dat kan namelijk niet vanuit een put. Daar moet je eerst even uitklimmen. Eens kijken waar de zon staat om te weten waar het zuiden ligt. Om vol voor iemand te kunnen kiezen, moet je eerst voor jezelf uitmaken wat je nu precies wil en hoe je dat denkt in te vullen. En dat kan je maar uitmaken wanneer je afstand hebt genomen van wat was en blij bent met wat is op dit eigenste moment. Pas dan heb je zelf wat waardevols te bieden en ben je klaar voor een verbintenis tussen gelijkwaardige partners. Pas dan kan je kiezen voor iemand om wat hij/zij is en niet omdat hij/zij de leegte in jouw bestaan moet komen opvullen. Want dat, dat opvullen van een niet gedefinieerde leegte, dat kan niemand. Of hij/zij moet bereid zijn om zichzelf fors tekort te doen.
De datingsiter, van een kleintje niet vervaard, die heeft er helemaal geen zin in om zich veel vragen te stellen. Waarom zou hij? Neeneen, die heeft zonder vragen meer dan genoeg te bieden. Die leegte, die moet je er maar bijnemen. Bij dat godsgeschenk. Dat is ie ruimschoots waard. Dat is dan wat je de ambitieuze jobhopper kan noemen. Die werkt zich – creatief en taalvaardig als hij is – niet de werkloosheid in. Neen. Die hopt immer vrolijk van job naar job. En dat is niet omdat hij daar persoonlijke voldoening denkt te vinden. Zijn voldoening, die haalt hij helemaal uit het feit dat hij denkt dat anderen hem erom benijden. Meer dan dat moet dat niet zijn. Ook dat is seriële monogamie. Het soort dan waar niets geleerd wordt. Waar niet begrepen wordt dat als je blijft geven wat je altijd gegeven hebt, je ook zal blijven krijgen wat je altijd gekregen hebt.

 


geplaatst door Alissa - 5927 keer gelezen

beoordeeld 2.71/5 (14 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be