Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

vrijdag 13 juni 2014

Vrijdag de 13de

Al jaren geef ik les in een TSO/BSO school, dikwijls aan leerlingen met leerstoornissen en jammer genoeg ook vaak aan leerlingen uit sociale arme gezinnen. Leerkracht zijn is er de laatste jaren niet gemakkelijker op geworden, de jongeren zijn veel mondiger en kritischer geworden, we krijg steeds meer te maken met leerlingen die ongemotiveerd en schoolmoe zijn. In sommige klassen is het echt hard labeur. Maar ik doe het nog steeds me hart en ziel – niet voor de vele verlofdagen – en ik zie me de komende jaren ook niks anders doen.


Vandaag was de laatste dag dat alle leerlingen nog eens tegelijkertijd op school waren, maandag beginnen de 2de jaars aan hun examens, woensdag de 1ste jaars. De leerlingenraad had een verrassing voor de leerkrachten. Van elke klas kwam er iemand aan de micro met een gedicht of een tekst over één van hun leerkrachten, vol goede en leuke dingen die gebeurden tijdens de les, een typische karaktertrek of iets grappigs. Hé dacht ik, wat een tof idee! De leerling die mij ‘onder handen’ moest nemen was op het idee gekomen om een tekst te maken op het liedje ‘rikketikketik’ van Urbanus, superleuk dus. Als dan na de laatste ‘rarara wie bennekik’ zo ongeveer 200 leerlingen in koor roepen: “Mevrouw knots” met aansluitend een oorverdovend applaus, dan groeit mijn hart, dan ben ik zo blij dat deze leerlingen deel uitmaken van mijn leven. Het ontroerde me en ik kon het niet droog houden. Daar kan geen enkele doos pralines, koffiemok of ander gadget tegenop.


En nee, onze leerlingen maken het ons dikwijls niet gemakkelijk. Ik werk veel en hard en graag, ik zie mijn leerlingen niet als lege vaten die opgevuld moeten worden, ik wil ze zelf leren nadenken en oplossingen laten zoeken. Daar kruipt veel tijd en geduld in en soms denk ik wel eens of het wel allemaal zin heeft als leerlingen wéér hun werk niet op tijd indienen of opnieuw hun boek niet bij hebben of liggen slapen op hun bank.
Op een dag als vandaag besef ik opnieuw hoe belangrijk je als leerkracht kan zijn voor jonge mensen en hoe hard ze ons nodig hebben, ook al willen ze dat niet toegeven.


Eerlijk?
Het komt wel goed met de jeugd vantegenwoordig.


geplaatst door Knots - 5454 keer gelezen

beoordeeld 3.73/5 (22 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be