Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

zondag 30 november 2014

Nylonkousen!

In een winkel liggen 4 paar nylonkousen netjes naast elkaar op een tafel. Geïnteresseerde klanten mogen de nylons keuren door ze te bekijken, eraan te voelen, te ruiken, te trekken… maar steeds in dezelfde volgorde van links naar rechts. Daarna worden ze gevraagd om het beste paar te kiezen en ook kort uit te leggen waarom. Wat ze niet weten is dat de 4 paren identiek zijn. Een mens zou dan denken dat ieder paar ongeveer 25% kans maakt om gekozen te worden. Toch niet! Het meest rechtse paar wordt bijna vier keer vaker gekozen dan het meest linkse. Op de waaromvraag verwijzen klanten naar bekende criteria zoals elasticiteit, geur, kleur, stevigheid… Het gaat om doordachte en bewust gekozen antwoorden zoals dat nu eenmaal gebeurt met waaromvragen. Maar in realiteit kozen ze onbewust, gewoon op basis van de positie van de panty’s, in dit geval de panty’s die het laatst door hun handen ging.(‘recency-effect’)

Wat hier in dit experiment gebeurt, komt wel vaker voor. Gedragswetenschappers zijn het erover eens dat we heel vaak, zoniet quasi altijd, beslissingen nemen, een voorkeur of een mening opbouwen op basis van onbewuste redenen, maar dat ons bewustzijn de illusie creëert dat we dat bewust doen op grond van allerlei argumenten. Deze stelling klinkt voor velen van ons nog heel vreemd en ook in strijd met wat we dagelijks ervaren. Voor mij niet meer. Ze doet me ook onwillekeurig denken aan de checklijst in ons hoofd als we profielen van potentiële partners evalueren of als we een date hebben. We willen een bewuste, goed doordachte beslissing nemen en gebruiken daarvoor criteria die we objectief kunnen vaststellen, verifiëren of zelfs meten: minstens 1m80, jongogend, zin voor humor, luisterend oor, vriendelijk en warm, eigen mening, zelfberedderend…. Maar in werkelijkheid is veel van wat we objectief proberen te evalueren niet echt relevant in succesvolle relaties. Maar veel van wat er op dit gebied toe doet, is gewoon niet objectief in kaart te brengen en ontsnapt dus aan onze bewuste controle.

Conclusie? Checklijstjes zijn leuk. Ze geven op hun minst een gevoel of illusie van houvast. Er is niets tegen om ze te gebruiken tenzij ze beletten om ons open te stellen voor wat echt belangrijk is. Dit laatste kunnen we enkel aanvoelen door b.v. tijdens een date alle zintuigen wijd open te zetten en te luisteren naar onze intuïtie. En eigenlijk weten we dat zelf wel. Potentiële partners die bij wijze van spreken 100% scoren op onze lijst, vallen vaak toch af terwijl de ‘ware’ eerder gevonden wordt bij de min of meer ‘gebuisden’. Of niet?

Enjoy the road
Senior


geplaatst door Senior - 5656 keer gelezen

beoordeeld 4.23/5 (39 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be