Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

zaterdag 22 november 2014

Weg met de rugzak !

Ik was begonnen met een reactie te schrijven op de blogs van Senior en Ytack over de rugzakken. Maar de tekst werd wat te lang en dus is het een blog geworden.

We praten hier over rugzakken en wat we erin laden. Senior stopt hier ook positieve dingen in.

In het algemeen worden rugzakken met “last” geassocieerd: iets wat we met ons meeslepen en dat ons huidig gedrag beïnvloedt. Maar ik vind de term “rugzak” hier nogal misleidend en gebruik die niet graag.

We hebben allemaal ons verleden. We hebben goede en slechte ervaringen gehad. Ervaringen, waar we mee naar de 7de hemel vlogen en ervaringen, die een traumatische gevoel hebben nagelaten alsof we in een afgrond gestort werden.

Zo’n traumatische ervaring kan een negatief gevoel op je hebben: het geeft een enorme knauw in je zelfvertrouwen, je weet niet goed hoe je ermee moet omgaan.

En soms denk je, dat je de ervaring verwerkt hebt. Maar een reactie van iemand of een bepaalde gebeurtenis, wekt die herinnering terug op en doet je terug in emotie schieten.

Een quote zegt: “We hebben allemaal problemen. Het is de manier waarop we ze oplossen, dat ons verschillend maakt”.

Op negatieve ervaringen kan je ook negatief reageren. Door jezelf een slachtoffer te maken (Waarom overkomt mij dit nu? Waarom heb ik zo’n pech?) of door jezelf de schuld te geven (Enkel iemand zo stom als ik kon zoiets overkomen). Of je kan in een depressie geraken of je kan het gewoon opgeven.

Je kan zo’n ervaring ook een positieve draai geven. Geef toe aan je frustraties. Krop het negatieve niet op, maar zoek hulp bij vrienden of vriendinnen of desnoods therapeutische hulp. Een luisterend oor kan wonderen doen.

Vaak ga je hierdoor ook ervaren, dat je niet de enige persoon bent met zo’n ervaring. Een ander kan vanuit zijn situatie met je een connectie maken en steun geven. Gedeelde smart is halve smart, zegt het oude spreekwoord.

Objectiveer de situatie: een gebeurtenis is een gebeurtenis. Het zijn wij die verantwoordelijk zijn, voor de gevoelens, die we hieraan geven. Probeer die gevoelens even af te zetten en kijk objectief naar de situatie. Dat kan je helpen met de verwerking ervan.

Zoek de les, die je eruit kan leren. Daardoor groei je, leer je jezelf beter kennen. Op welke signalen je de volgende keer moet letten. Weet je nu beter wat je wil?

Dit zijn maar een paar dingen, waardoor je zo’n negatieve ervaring, een positieve draai kan geven. Op die manier kan je de dingen wel beter aan. Dan wordt de rugzak niet de “last” die je mee draagt uit je verleden. Maar het wordt je eigen koffertje vol herinneringen en geheimpjes, die mee geholpen hebben om jou de persoon te laten worden, die je nu bent.

Je hoeft niet alles uit dat koffertje te delen of te vertellen, want sommigen kunnen zich moeilijk inleven in de situatie, die jij toen mee maakte en misschien negatief reageren. Maar jij kan soms uit dat koffertje de kracht en moed putten, als je het weer wat moeilijker hebt of als iets tegenslaat.

Daarom praat ik niet graag over de “rugzak”. Ik laat je liever af en toe eens piepen of misschien zelfs mee genieten van de dingen in mijn geheime koffertje...


geplaatst door Steffo - 5033 keer gelezen

beoordeeld 1.77/5 (22 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be