Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

vrijdag 19 december 2014

Vrouwen en multitasken: een mythe?

Op het kookvuur tegelijk ’in 3 potten roeren’. Achter het stuur van je auto telefoneren. Aan de klantenbalie een formulier invullen en tegelijk met klant spreken. Op een smartphone of tablet een tekst tokkelen en tegelijk naar een tv-programma kijken…’ Multitasken’ heet dit. Vrouwen zouden er gemiddeld beter in zijn dan mannen. Maar klopt dit wel?

Wat we ‘tegelijk’ noemen is het vaak niet. Er is eerder sprake van snel opeenvolgend wisselen van taken of activiteiten. We tokkelen even iets op de tablet, onderbreken dit om kort naar tv te kijken en dan terug te keren naar de tablet. Deze wisselingen gaan vaak zo snel zodat we – ten onrechte -de indruk krijgen dat we die dingen tegelijk doen. Met een moeilijk woord noemt men dit serieel multitasken.
Wie belt vanachter het stuur van de auto, doet vaak aan simultaan multitasken. We doen dan echt dingen tegelijk zoals schakelen, naar links of rechts kijken, sturen en ook eventueel ook nog babbelen. Dit kunnen we enkel als we bij al die afzonderlijke activiteiten niet hoeven (na) te denken. We doen ze automatisch en daardoor kunnen we er meerdere combineren. Maar als er denkwerk aan te pas komt dan kunnen we nooit twee dingen tegelijk doen. Dit heeft gewoon te maken met hoe onze hersenen en meer bepaald ons bewustzijn functioneert. Probeer maar eens bewust aan twee mensen tegelijk te denken, maar dan echt tegelijk.

Zijn vrouwen dan beter in multitasken? Er bestaat geen enkel bewijs voor, noch voor het serieel noch voor het simultaan multitasken. Wel zouden vrouwen in bepaalde domeinen meer serieel multitasken waardoor ze er meer ervaring in opdoen. Meer is er niet aan de hand.
Bovendien is het nog maar de vraag of dit soort multitasken aangemoedigd moet worden. Snel taken wisselen vergt uiteindelijk meer tijd en verpest de kwaliteit van wat je doet. In het wisselen zelf kruipt tijd en bij elke wisseling kan iets fout gaan. U kan dat zelf makkelijk testen. Neem pen, papier en chronometreer de volgende actie: schrijf op papier eerst MULTIDATEN en pas daarna onder elke letter de nummers 1 tot 10. Meet de tijd die je hiervoor nodig hebt.
Herhaal nadien dezelfde actie, maar schrijf dan onder elke letter meteen ook het bijhorende nummer. Welke tijd geeft de chronometer dan aan? En hoeveel fouten heb je gemaakt?

Conclusie: tenzij bij sterk geautomatiseerde activiteiten of handelingen, hou we het met zijn allen best bij serieel singletasking. Eigenlijk goed nieuws, want weer wat meer gelijkheid tussen de geslachten


geplaatst door Senior - 4704 keer gelezen

beoordeeld 4.24/5 (29 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be