Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

woensdag 14 januari 2015

Ik ben introvert. En dan?

Introverten zouden verlegen zijn, gesloten, mensenschuw of zelfs asociaal, weinig communicatief of sociaal onhandig…. Ik ben er zelf eentje en ervaar regelmatig dat veel van wat over introverten wordt gedacht, te maken heeft met huizenhoge misverstanden enerzijds en anderzijds met onze maatschappelijke verering van extraverten. Tijd dus om één en ander recht te zetten.

Er bestaan maar weinig pure introverten of extraverten. De meeste mensen vertonen zowel introverte als extraverte kenmerken maar in een andere verhouding. We noemen ze wel eens ambiverten.

Introverten blijven in gezelschap meer op de achtergrond, niet omdat ze verlegen of sociale angsthazen zijn, maar gewoon omdat ze er plezier in vinden om de mensensoort te observeren en er het hunne over te denken. Ze animeren anderen niet en willen ook niet gepusht worden om in gezelschap de vrolijke ‘jan’ te spelen of voor een rondje uitbundig jolijt op de dansvloer gesleurd te worden.

Introverten staan eerder reflecterend, beschouwend in het leven of zijn meer denkers dan doeners. Ze zijn niet altijd sociaal onhandiger dan hun extraverte collega’s. Als het erop aankomt of als ze er zin in hebben kunnen ze gemakkelijk hun mannetje staan. Ik zelf deins er helemaal niet voor terug om voor een publiek van 300 mensen of meer een presentatie of voordracht te geven.

Het klopt dat introverten meer solotijd nodig hebben, omdat ze door informatie, indrukken, ervaringen en gevoelens intern te verwerken, hun energie uit zichzelf halen ipv uit anderen zoals extraverten dat doen. Ze zijn als het ware voortdurend in gesprek met zichzelf. Ze worden daardoor al eens piekeraars genoemd of ‘binnenvetters’. Als hiermee bedoeld wordt dat ze negatief in het leven staan en hun gevoelens, angsten of agressie opkroppen, dan is dit fout. Introverten kunnen even goed het leven positief ervaren en in een gezelschap ( meestal kleine groep) dat hun authenticiteit waardeert, zijn ze vlug een open boek. Ze hebben het dan niet over koetjes en kalfjes. Introverten haten ‘small talks’ maar zijn veelpraters als de gesprekken wat meer diepgang hebben.

Introverten zouden koppigaards zijn. Ook dit klinkt negatief. Het klopt dat introverten vaak eigen wel overwogen meningen hebben en op hun lijn blijven stappen. Ze hebben doorgaans lak aan trends, modeverschijnselen of hypes. Extraverten zijn hier veel gevoeliger voor omdat ze afgestemd zijn op hun buitenwereld en er ook hun leidraad voor hun doen en laten uit halen. Introverten doen dat niet. Ze zoeken hun overtuigingen, zekerheden in zichzelf.

Dus introverten, er is absoluut niets mis met ons. We lijden niet aan een afwijking die moet bestreden worden door allerlei trucs aan te leren. Onze hersenen functioneren gewoon anders maar volstrekt normaal. Trouw blijven aan onszelf is de boodschap.

Uiteraard speelt introvert of extravert zijn in rol in relaties. Samen zijn met iemand anders kost introverten energie terwijl extraverten daar precies energie uit putten. Hierover meer in een volgende blog. Maar mocht u er zelf ervaring mee hebben, dan kan u nu al reageren.


geplaatst door Senior - 6065 keer gelezen

beoordeeld 4.33/5 (55 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be