Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

zaterdag 14 februari 2015

GEMAKKELIJK GEVONDEN? (vervolg 1)

In mijn vorige blog GEMAKKELIJK GEVONDEN? gaf ik een voorbeeld van een fictief gesprek tussen 2 daters die elkaar voor de eerste keer ontmoeten. Wat zeker opvalt aan dat gesprek is dat de daters om beurt een vraag stellen en een antwoord geven. Maar de vragen zijn hoofdzakelijk van het gesloten type: het soort antwoord ligt al in de vraag opgesloten.Een voorbeeld.

A: Waar woon jij? Op deze vraag kan B maar één antwoord geven en bovendien hoeft B daar ook niet over na te denken. Het antwoord ligt in de feiten vast en B moet het als het ware enkel maar aflezen. Hetzelfde geldt voor multiple-choice vragen zoals: Ben je voor of tegen…?, Hou je meer van popmuziek dan van jazz?

Als B vraagt: Echt? Mooie streek?, dan lijkt dit ook nog een gesloten vraag omdat A dan ja of neen of min of meer...kan antwoorden. Toch biedt deze vraag al meer ruimte aan A om een meer genuanceerde of persoonlijke kleur in het antwoord te leggen bv door te antwoorden: Nog rustig en veel groen. Een beetje een slaapgemeente. Daarom noemen we die vraag eerder een open vraag omdat de antwoordmogelijkheden veel minder aan feiten of objectieve data gebonden zijn en dus meer open of veel minder voorspelbaar.

Open vragen beginnen vaak met WAT of HOE zoals: Hoe is het contact met jouw ouders? Wat vind jij belangrijk in de opvoeding van kinderen? Op dit soort vragen moet men het antwoord ter plaatse zelf construeren. Hierdoor geeft men in het antwoord veel meer prijs over zichzelf dan in gesloten vragen en zijn ze dus interessanter om iemand te leren kennen.

Verder wil ik graag ook nog op een ander voordeel van open vragen wijzen.
Een voorbeeld:
Je vraagt aan jouw date: Hou jij van opera? (eerder gesloten vraag) en hij antwoordt: Ja zeker. Je zou dan kunnen concluderen dat hij een operaliefhebber is. Maar als je vraagt: Hoe vul je jouw vrije tijd het liefst in? (eerder open vraag) dan zou het antwoord kunnen zijn: Als het kan ga ik voetbal kijken of met vrienden naar een jazz-club. Opera komt dan in het antwoord niet voor wat er kan op wijzen dat de liefde ervoor toch niet echt sterk is. Dit heeft ermee te maken dat gesloten vragen doorzichtig zijn. Wat iemand vraagt is duidelijk en men kan er dus zijn antwoord op afstemmen door het wenselijke antwoord te geven, al was het maar om de andere te behagen. Maar op open vragen kan men niet zo gemakkelijk het wenselijke antwoord geven. Hierdoor zijn de antwoorden vaak eerlijker of juister.

Dus wil je jouw date echt leren kennen, stel dan vooral open vragen. Een andere en wellicht nog veel belangrijker techniek om iemand zo goed mogelijk te leren kennen is luisteren. We vinden meestal van onszelf dat we goed kunnen luisteren. Maar klopt dit wel? Daarover meer in een volgende blog.


geplaatst door Senior - 5420 keer gelezen

beoordeeld 3.68/5 (38 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be