Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

zaterdag 28 maart 2015

Out of the ratrace

De vorige keer schreef ik een blog over het leven in de rat race, hoe hard we wel werken, hoe we leven van vakantie naar vakantie om het allemaal vol te houden.

Een paar dagen later was er de aankondiging van Peter Pichette, CFO van Google, die zijn exit uit het drukke leven van Google aankondigde en vanaf nu gaat genieten van het leven. (http://www.demorgen.be/wetenschap/de-cfo-van-google-legt-uit-waarom-hij-uit-de-ratrace-stapt-a2249207/)

Daarop gevolgd door een artikel met als provocerende titel: "Alleen de rijken kunnen het zich permitteren om uit de ratrace te stappen" (http://www.demorgen.be/economie/-alleen-de-rijken-kunnen-het-zich-permitteren-om-uit-de-ratrace-te-stappen-a2249323/).

Het artikel komt erop neer, dat enkel de rijken zich kunnen veroorloven om uit de race te stappen: hypotheken dienen afbetaald te worden, schoolrekeningen betaald en de basisbehoeften zoals eten kosten ook wel wat geld.

Ik ben de definitie van “ratrace” eens gaan opzoeken. Ik kwam hierop uit:

“om ratrace samen te vatten: men doet een tijdrovende job, zadelt zichzelf op met zware hypotheken en leningen, rekeningen, kinderen en schulden, waardoor het individu verplicht wordt om hard te blijven werken op dezelfde job. De illusie van het werken op dezelfde job is beter dan alternatieven te zoeken.“

(vertaald uit http://www.urbandictionary.com/define.php?term=rat+race)

Het kan nochtans ook anders en misschien is mijn eigen verhaal wel inspirerend.

Tot 2007 werkte ik voor een groot Antwerps bedrijf. Zoals velen zat ik op dat moment in een ratrace. Ik werkte hard, niet altijd zinvol en efficiënt, omdat de meesten bezig waren met hun carrière, niet altijd met het welbevinden van de afdeling of van het bedrijf.

Het bedrijf ging in herstructurering en ik was ook één van de slachtoffers. Ik werd in de herstructurerings-cel geplaatst. Omdat ik in IT werk, werd in overleg besloten, dat ik beter zelf ander werk kon zoeken i.p.v. dat zij mij ermee moesten helpen.

Eerst probeerde ik nog een gewone vaste job te vinden, maar dat was niet zo evident: ik verdiende goed in mijn vorige job en wilde wel wat laten vallen, maar de geboden mogelijkheden lagen ver onder mijn verwachtingspatroon.

Na een maand, voelde de situatie voor mij redelijk hopeloos aan. Toen kwam ik een ex-collega tegen, die het bedrijf iets vroeger op eigen initiatief had verlaten om freelancer te worden. Hij raadde mij aan om met zijn agent een gesprek te voeren.

Omdat ik echter al sinds het begin van mijn carrière in een vaste job zat en het helemaal niet zag zitten om het “risico” te lopen om zelfstandige te worden, had ik toch zo mijn bedenkingen.

Na een tweede keer aandringen, ben ik toch met zijn agent gaan praten. Dat gesprek verliep zo vlot, dat ik de overstap gemaakt heb: ik werd zelfstandig IT consultant. En sindsdien heb niet meer achterom gekeken.

Ik zou ook niet meer terug willen: deze carrière wending bracht zoveel voordelen. Als ik nu voor een job aangenomen word, dan wordt er van mij verwacht dat ik mijn opdracht uitvoer. Ik doe meestal geen nutteloze dingen, hoef geen rekening te houden met bedrijfspolitiek of met mijn carrière verloop.

En ook al lijkt dat op het eerste zicht ik meer risico en stress heb (onzekerheid, korte contracten, constante “evaluatie”), ben ik nu veel gelukkiger, omdat ik het gevoel heb dat ik iets nuttig doe, echt een bijdrage lever aan projecten.

En op het moment, dat het me teveel wordt, dat ik het gevoel heb, dat ik niet meer bijdraag, of dat de bedrijfspolitiek mij probeert mee te sleuren, zoek ik een andere opportuniteit. En tot nu toe, lukt dat erg goed :-)

Dit alles geeft mij rust, een goed gevoel, een groter geluksgevoel.

Uiteraard had ik nog een hypotheek af te lossen, rekeningen en alimentatie voor de kinderen te betalen. Maar dat is allemaal onder controle. Ik weet hoeveel rek er op mijn financiële stok zit en ga daar ook niet over. Ondertussen spaar ik en zou ik zelfs een sabbatjaar kunnen nemen, mocht ik dat willen.

Dus het kan anders. Je kan uit je situatie uitbreken en gelukkiger worden. Ik heb op dit moment totaal niet het gevoel, dat ik in een ratrace zit, of dat ik een gevangene ben van de situatie. Uiteraard moet ik wel werken, maar ik doe mijn job graag en ben gelukkig in mijn huidige situatie.

En niemand komt iets tekort, ik niet en mijn kinderen ook niet.

Ik hoop dat mijn verhaal inspirerend werkt en wens jullie evenveel inspiratie toe :-)


geplaatst door Steffo - 5501 keer gelezen

beoordeeld 2.08/5 (12 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be