Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

vrijdag 24 april 2015

Mag ik mezelf zijn bij jou?

Ik lees wel eens in een profiel, dat men iemand zoekt, die men kan vertrouwen, waar men zichzelf mag zijn.

Ik knik dan, al heb ik het al vaak gelezen. In de maatschappij draait het om perfectie: er wordt ons voorgehouden hoe iemand voor ons perfect moet zijn.

Men verandert zich daarom al wel eens voor iemand, omdat die laatste dat liever heeft. Dat kan iets uiterlijks zijn (haarkleur, haarstijl, kleding stijl), maar het kan ook een houding of gedrag zijn.

Enkele voorbeelden: je nieuwe partner heeft niet veel met je vriendinnen, dus eist hij je wat meer op en begint je contact met die vriendinnen te verwateren.

Zij vindt het niet leuk dat je op zondag met je maten gaat fietsen, dus stop je er maar mee om haar ter wille te zijn.

Hij wordt jaloers als je afspreekt met je beste vriend, ook al is het maar een gewone vriend, dus doe je dat maar niet meer.

Klinkt dit allemaal herkenbaar? Het zijn voorbeelden, die ik gewoon uit gesprekken geplukt heb.

Dit brengt me tot respect voor elkaar, het respect om de ander te laten zijn wie hij is, in zijn eigenheid.

Deze week ging het in T2S over respect voor elkaar, hoe sommigen “respectloos” iemand blokkeren. De manier waarop het geschreven werd, kwam erg ‘beschuldigend’ over: “ik vind dat het verboden zou moeten worden dat....”.

Ik snap het wel: de site kan soms erg frustrerend zijn. Ik voel dat persoonlijk ook: berichten, die ongelezen blijven of niet beantwoord worden, geblokkeerd worden, zonder dat je contact gehad hebt en zonder een aanwijsbare reden.

Van de andere kant kan het ook onwetendheid zijn of nonchalance, waardoor sommigen bepaalde handelingen stellen, zonder dat er iets “slechts” of verkeerd mee bedoeld wordt.

Maar de manier, waarop er gereageerd werd, hoe de schuld bij de (algemene) ander gelegd werd, trof me. Ik ervaarde het als erg respectloos om je oplossing zomaar te poneren als de waarheid.

Wederzijds respect... Persoonlijk kan ik alleen maar mezelf zijn, bij iemand, die ik kan vertrouwen. Waar er een wederzijds respect is voor elkaar, voor elkaars ideeën (zelfs als we er andere ideeën op na houden). Ik kan mezelf zijn waar er aan elkaar wederzijds ruimte en vertrouwen gegeven wordt.

Moeten we dan alle ideeën en gedachten van de ander accepteren? De ander onvoorwaardelijk vertrouwen? Neen natuurlijk niet: als het conflicterende ideeën zijn, als ze negatief zijn of als ze erop uit zijn om van de ander te profiteren, dan zijn het negatieve gedachten. Die roepen negatieve emoties op. In zo’n geval kan er nooit vertrouwen zijn.

Enige tijd geleden las ik ergens: “vertrouwen is, dat ik mijn hart in je handen leg en ik je genoeg vertrouw, dat je het niet verpletterd”.

Vertrouwen hebben in iemand is misschien wel het moeilijkste wat er is. Je moet je eigen mogelijk negatieve gedachten, je twijfels, je jaloezie aan de kant schuiven en erop “vertrouwen”, dat de ander het net zo goed met je voorheeft, als jij met hem of haar.

Maar als we samen zo’n punt bereikt hebben, dan kan er iets moois groeien tussen ons, kan het meer worden dan een vluchtig contact.

Dan hoef ik de vraag niet te stellen: “mag ik mezelf zijn bij jou?” Dan spreekt dat vanzelf, zonder verder woorden...


geplaatst door Steffo - 5258 keer gelezen

beoordeeld 2.71/5 (17 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be