Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

woensdag 27 mei 2015

‘Het is ’t gedacht dat telt’, zei de boer en hij reed op zijn varken naar de kerk.

Stel je voor, je schrijft regelmatig een column. Je hebt veel lezers, je ontvangt ook wel wat reacties en je vindt dit allemaal best leuk.

Op een helderblauwe maandag krijg je het gezelschap van een nieuwe columnschrijver. Je bent nieuwsgierig, je leest de columns met een open blik en vindt ze een welgekomen aanvulling. Een andere stijl, een nieuwe invalshoek. Leuk.  Of je bedenkt dat je nu niet meer alleen bent, dat jouw koninkrijkje een beetje bedreigd wordt. Dan gaat wellicht een duister doosje open met allerlei maneuvertjes om de ‘collega’ het zonlicht uit de ogen te houden.

Of neem deze. Onze hooggestemde Loïc veroverde de vierde plaats. Objectief gezien is dit behoorlijk vooraan op de lijst van deelnemers. Maar weer niet voor iedereen zoals blijkt uit krantencommentaren of twitterberichten.

Conclusie? Het zijn niet de dingen op zich die ons gedrag, onze reacties, gevoelens of emoties bepalen, maar onze gedachten erover. Dat wist de Romeinse filosoof Epictetus (50-130) al. We leven en werken niet in werkelijkheid maar in een werkelijkheid die we dag na dag zelf creëren. We kijken naar wat dagelijks aan ons passeert door een bril die gekleurd is met onze gedachten, overtuigingen, (voor-)oordelen, verwachtingen of eisen en normen. Het is ook deze gekleurde bril die ervoor zorgt dat we ons blij voelen of eerder geïrriteerd of boos, niet de werkelijkheid zelf.

Dit is natuurlijk ook van toepassing op onze contacten en relaties. We zien mensen niet zoals ze zijn maar zoals we ze creëren. Leuk idee eigenlijk. Want dit betekent dat het zou volstaan om onze creaties over iemand aan te passen om er ons goed bij te voelen, of om een stuk gelopen relatie weer recht te trekken. Dit werkt inderdaad. Helaas slagen we er niet in om ons voor de volle honderd procent zelf te maken. Wellicht is dit ook niet mogelijk zoals we dat wat overdreven soms zeggen: ‘ Ik ben zoals ik ben’ of ‘Ik kan mezelf niet veranderen.’

Maar toch. Ik ben fan van Epictetus. Vandaar nog een toetje van hem om te eindigen: ‘Wil niet dat de dingen zich voordoen zoals je wil, maar beperk je ertoe de dingen te willen zoals ze zich voordoen. Dat is het geheim van het geluk.’

Enjoy the road!

Senior


geplaatst door Senior - 5232 keer gelezen

beoordeeld 4.14/5 (29 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be