Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

donderdag 18 juni 2015

Herinneringen

Wat zijn herinneringen? Een herinnering, is een ervaring uit het verleden die in het geheugen is opgeslagen, en die men zich voor de geest kan roepen. Hoe ervaring of kennis in het langetermijngeheugen wordt opgeslagen en weer kan worden teruggezocht, is onderwerp van studie in de zowel de cognitieve psychologie als cognitieve neurowetenschap. Herinneringen vormen het bewustzijn, en vormen als zodanig een onderdeel van het declaratief geheugen. Herinneringen zijn niet altijd betrouwbaar.

Dit is tot dusver de algemene verklaring en mooie die volgens wikipedia eraan gegeven wordt.

Maar wat zijn herinneringen? Het is vooreerst een allesbepalende factor van “Wow, ja! Dat doen we nog eens” tot “Oei, neen! Dat nooit meer!“

Maar vanwaar komen ze, hoe zijn ze daar gekomen in ons geheugen en waarom blijven ze daar, wanneer komen ze terug boven? En in hoeverre bepalen ze mee de toekomst, waardoor ze soms doorslaggevend zijn?

Zo bijvoorbeeld, stel ik mij de vraag over medemensen (en mezelf) of het niet juist die herinneringen zijn die mee bepalen of ik wel of niet iemand in vertrouwen neem, of ik het nodige engagement aanga om hoegenaamd ook maar iets op te bouwen?

Dan stel ik mij daarbij de komende vraag, zijn het juist de herinneringen uit onze jeugd, die duidelijk en dikwijls een blijvende gewaarwording teweegbrengen in ons hele leven, OF zijn het juist recentere herinneringen die wegens onze ervaring en leeftijd, een misschien meer intensere nadruk achterlieten?

Hoe dan ook, het blijft volgens mij een zorgvuldig afwegen van welke herinneringen we blijven heroproepen, aan welke we een houvast blijven hebben en over welke we beslissen: “die steken we veilig even in de schuif voor later.”

Dit later komt dan vroeg of laat aan de orde, vraag is of we dan kunnen omgaan met deze herinneringen, ze ergens kunnen plaatsen in de mooie vitrinekast van ons geheugen of leven.

En misschien staan we dan pas open (omwille van de nieuwe leeggemaakte ruimte) voor nieuwe gewaarwordingen/ervaringen die dan op hun beurt nieuwe herinneringen kunnen worden.

Misschien zijn we of zullen we nooit een halt kunnen toeroepen aan die blijvende stroom van herinneringen, alsof het een rivier was. We zijn en blijven allemaal mensen, met menselijke kantjes en menselijke gewoonten, elk apart en elk enorm origineel, de moeite om er aandacht aan te besteden en energie in te steken, net zoals … onze herinneringen. ;)


geplaatst door Jojo817 - 5268 keer gelezen

beoordeeld 2.1/5 (10 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be