Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

vrijdag 5 juni 2015

Jaloezie

Tijdens het schrijven van een vorige blog, kwam opeens een emotie in mijn hoofd, waar ik nog nooit over geschreven heb: jaloezie... En ik dacht bij mezelf: “hoe is het mogelijk, dat ik in al die jaren, het daar nog nooit over gehad heb”.

Jaloezie is volgens mij één van de meest destructieve gevoelens, die er zijn. En dat maakt jaloezie net zo interessant, omdat er ook een goede kant aan zijn kan.

Als ik beweer, dat jaloezie destructief is, dan komt dit uit eigen ervaring. Een aantal jaren geleden kreeg ik een erge aanval van jaloezie. Voor mij was dat in zekere zin een openbaring omdat ik van nature uit helemaal niet jaloers van aard ben.

De omstandigheden, waarin ik op dat moment zat, waren echter zo geëvolueerd dat ik dit niet kon beheersen. Mijn jaloezie en mijn daaropvolgend gedrag, lieten de gevoelens, die bij de andere nog aanwezig waren, verdwijnen. Toen merkte ik pas wat mijn jaloezie had aangericht.

Toen heb ik me voorgenomen om nooit meer in zo’n situatie verzeild te geraken.

Mijn persoonlijke ervaring is, dat jaloezie vaak voorkomt uit eigen onzekerheid, over je eigen situatie of onzekerheid over de toekomst. Er kan ook een externe trigger zijn, maar dat hoeft niet. Bijvoorbeeld je partner, die wat te lang praat met die man of vrouw, waarbij je ziet dat ze zich amuseren.

Maar het kan ook veel subtieler zijn. Je ziet dat je ex sneller vooruitgaat in zijn of haar leven, een nieuw vriend(in) vindt, samen gaat wonen, terwijl jij nog alleen bent. Het is aannemelijk, dat je dan gevoelens van jaloezie krijgt.

Anderzijds zijn er ook de personen, die met de gevoelens van een ander spelen en door hun gedrag jaloerse gevoelens opwekken. Bijvoorbeeld door je aan het lijntje te houden, door ontwijkend te zijn of geheimzinnig te doen om af te spreken. Een spelletje dat hier af en toe wel gespeeld wordt :(

Zolang je die jaloerse gevoelens onder controle kan houden, of er volwassen mee om kan gaan, is er niet echt een probleem.

Het wordt een probleem als je hierdoor je omgeving negatief gaat beïnvloeden. Je wordt kregelig tegen je kinderen, je ouders, je collega’s. Of weer subtieler: het beïnvloedt je gedrag tijdens een date/ontmoeting, de andere voelt dat en vraagt zich af of het aan hem/haar ligt.

Of je praat over niks anders dan over de situatie, die bij jou die jaloerse gevoelens opwekt ... De ander probeert er met jou over te praten om je te helpen. Maar omdat de gevoelens voortkomen uit onzekerheid of onverwerkte emoties, kan het praten erover net een feedback loop vormen en de jaloersheid versterken. Zonder het te weten, brengt de ander de ontmoeting net om zeep, i.p.v. de ontmoeting te verdiepen. Trust me... been there, done that :)

Je kan er wel iets aan doen. Eerst en vooral de jaloezie onderkennen. Waar ligt het probleem: ligt het bij jou, ligt het aan onzekerheid, of wordt het veroorzaakt door een externe factor, bv het gedrag van de ander.

Probeer dan een oplossing te zoeken, waardoor je de gevoelens terug onder controle kan krijgen. Kan je de oorzaak, die de jaloersheid veroorzaakt, wegnemen?

In mijn persoonlijk geval was dat afstand nemen. Dat kan al dan niet gedwongen afstand nemen zijn. Het geeft de kans om erover na te denken, de gevoelens te laten slijten, zodat je met ze om kan gaan.

Voor mij was het belangrijkste, wat ik ervan geleerd heb. Dat ik mezelf nooit meer in zo’n situatie laat maneuvreren, door niemand. Ik heb zelf mijn eigen leven in handen :)

Nochtans is een beetje jaloezie een gezonde emotie en soms nodig in een relatie. Je mag af en toe wel die gevoelens hebben t.o.v. je partner. Dat geeft aan hoe diep je gevoelens voor je partner wel zijn. Je hoeft dit niet te zeggen (alhoewel het bij sommige vrouwen hun ego streelt en zekerheid geeft als hun partner het uitspreekt).

Zolang de jaloezie een “gezonde” vorm is en je ze onder controle hebt, kan het een relatie stimuleren en verdiepen.

Ik wens je net genoeg van deze “gezonde” vorm toe :)


geplaatst door Steffo - 5506 keer gelezen

beoordeeld 2.93/5 (14 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be