Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

donderdag 15 oktober 2015

En ja, opnieuw mis ...

Nooit heb ik zoveel over hechtingsstijlen gelezen als toen ik moest bekomen van een man die een Afwijzende Vermijder bleek te zijn.

Ik was niet meer zo jong maar blijkbaar nog steeds overmoedig want ik dacht dat het me niet meer zou overkomen, verliefd worden op de verkeerde man. Het gebeurde toch.

We kenden elkaar oppervlakkig van lang geleden, een sterfgeval bracht ons weer in contact en toen we met elkaar begonnen te mailen, bleek al vlug dat er een zeer grote aantrekkingskracht was tussen ons. Hij kwam me opzoeken en het was meteen raak: verliefd en geil. Hij bleef twee dagen en we kwamen het bed nauwelijks uit. Zijn gevoel voor humor, heerlijk; zijn vertrouwdheid met een vrouwenlijf, even heerlijk! Hij zei wel dat hij geen relatie wilde, er was te veel aan de gang in zijn leven ...blablabla. Luisterde ik naar hem, geloofde ik hem? Nee, ik werd alleen maar verliefder. Er was wel iets dat haperde in mijn hoofd: hij had het over 'Fatal Attraction' gehad, dat ik niet zou reageren als het personage van Glenn Close. Huh? In mijn verdwaasde toestand begreep ik er niets van. Mijn hart begon pijn te doen, fysiek. We mailden, Skypten uren, we konden over alles praten, we lachten veel en ik bleef maar hopen dat hij alsnog verliefd zou worden op mij. Hij kwam opnieuw, voor een week. Waar hij bij zijn eerste bezoek mijn hand nog had vastgepakt bij het wandelen, deed hij dit nu niet. Soms was hij, als op commando, teder of passioneel in bed. Ineens had hij het over Friends with Benefits. Er gebeurden twee dingen: er kwam stoom uit mijn oren bij het horen van die term en ik begon te huilen. Hij vroeg: "Zal ik weggaan?"Natuurlijk zei ik: "Nee."

Het duurde nog een maand voor ik er genoeg van had en het contact stopzette en daarna had ik maanden en maanden nodig om mijn verdriet, verloren hoop en woede te verwerken. De pijn in mijn hart vervaagde geleidelijk.

Kennis is macht dus ik las heel veel over Vermijders en over de hechtingsstijlen die door hen getriggerd worden. Ik wilde vooral weten hoe Afwijzende Vermijders in elkaar zitten. Voor alles willen deze mensen hun onafhankelijkheid bewaren, ze weten eigenlijk niet wat intimiteit is dus missen ze het ook niet. Het concept dat je in een relatie kunt groeien aan elkaar is hen vreemd dus 'gebruiken' ze mensen enkel om hun behoefte aan binding te bevredigen. Soms was wat ik las zo toepasbaar op wat ik met mijn lief dat mijn lief niet wilde zijn, had meegemaakt dat het griezelig was. Hier zijn een aantal rode vlaggen waar je kunt op letten als je denkt dat jouw Amour een AV is, en voor alle duidelijkheid: er zijn ook vrouwelijke AV'ers.

- Ze geven verwarrende, tegenstrijdige boodschappen: het ene moment zijn ze dichtbij, het andere veraf.

- Ze lappen jouw emotionele welzijn aan hun laars; het kan even duren voordat je dit doorhebt.

- Ze laten uitschijnen dat je te gevoelig, te behoeftig of te dramatiserend bent.

- Ze gaan niet in op zaken die ongemakkelijk zijn voor hen, ze geven geen antwoord of veranderen van onderwerp.

- Ze houden 'rechtspraak' met andere woorden, ze beperken zich tot feiten en houden totaal geen rekening met gevoelens (in mijn geval: hij zei letterlijk dat friends with benefits niet illegaal is en dat het om twee toestemmende volwassenen gaat.)

 - Ze voelen zich meteen bedreigd door 'kritiek', ze gaan direct in de verdediging.

- Ze zijn zelf heel goed in het stellen en bewaren van hun grenzen.

- Ze scheiden seks van emotionele intimiteit.

- Ze gebruiken de volgende tactiek bij het daten: ze zeggen meteen dat ze een slechte vriend/in zijn, dat ze niet klaar zijn voor een relatie of welk excuus ze ook kunnen bedenken om hun emotionele verantwoordelijkheid te ontlopen maar ze blijven in de relatie. Bottom line: als je gekwetst wordt is het je eigen schuld want ik had je gewaarschuwd.

 

AV'ers veranderen bijna nooit hun hechtingsstijl, het interesseert hen niet om een betere partner te worden, ze missen de 'wij' van een relatie. Loop dus vlug weg als je denkt met zo iemand te maken te hebben, het enige wat je krijgt is hartzeer. Nu, het droevige is dat deze mensen oververtegenwoordigd zijn op datingsites. Ze scheiden vaker dan veilig gehechten; ze pissen vaker naast de pot (fake profielen), ze onderdrukken gevoelens van liefde dus na een breuk staan ze zo vlug mogelijk weer op een datingsite; doorgaans vallen Vermijders niet op elkaar omdat er geen aantrekkingskracht is, dus zijn ze ten allen tijde meer vertegenwoordigd in de datingpool.

Zullen we alvast maar beginnen te lachen om deze toestand? Of met onszelf aan de slag gaan om liefdesverdriet te vermijden? Want kennis, en zeker zelfkennis is inderdaad macht. Voor diegenene zoals ik die voor zulke mannen/vrouwen gevallen zijn of nog vallen: je noden leren communiceren op een heldere, assertieve manier zonder je blind te staren op de gebreken van de andere partij helpt ook.

En nog een rode vlag: als hij of zij zegt hier DE ware te willen tegenkomen, en niemand anders dan DE ware ... Afwijzende Vermijders hebben een geïdealiseerd, rigide en onrealistisch beeld van relaties.

 

 

 

 


geplaatst door Akleipan - 5260 keer gelezen

beoordeeld 2.6/5 (10 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be