Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

woensdag 18 november 2015

EEN WERKWOORD (vervolg)

Mijn vorige blog eindigde met de suggestie om als partners of bijna-partners, gescheiden of nog net-niet-gescheiden… tegenover elkaar te gaan zitten, elkaar een tijdje in de ogen te kijken en je bewust te worden hoe dit aanvoelt.
Ik wil daar nu op aansluiten en voorstellen om jezelf daarbij een paar eenvoudige vragen te stellen: ‘Wat heb ik aan jou?’ of ‘Wat beteken jij voor mij?’ en ‘Wat mis ik bij jou?’
Denk er rustig over na. Vertel elkaar het resultaat of als dit te moeilijk is, schrijf het op en wissel uit.

Antwoorden kunnen zich situeren onder de nullijn. Ze zijn uiterst negatief en verwoorden duidelijk dat je elkaar tot last bent. Ik waag me niet aan voorbeelden maar denk dat werken aan de relatie geen zoden aan de dijk kan zetten.

Onmiddellijk boven de nullijn vind je antwoorden rond praktische thema’s zoals de was en de plas, het gras en de vuilbakken, taxibedrijf voor de kids, aflossen van hypothecaire lening….zeg maar de relatie als een soort samenwerkende vennootschap. Constructief kunnen of leren communiceren of overleggen kan hier zeker van nut zijn.

Op het niveau daarboven gaan de antwoorden over samenzijn, aandacht, genegenheid, waardering, geborgenheid, veiligheid, intimiteit, seksualiteit. We verwachten van de partner dat hij/zij de noden die we in deze gebieden ervaren, lenigt en ons daardoor passioneel gelukkig maakt. Dit lukt ook in de roze wolken fase van verliefdheid. Maar snel vallen er gaatjes: ‘hij/ zij heeft me vandaag maar één smsje gestuurd’ of ‘ik kreeg deze ochtend maar één flauw kusje’ of ‘aan de ontbijttafel wil hij al eens een blik werpen op de krant’ of ‘vandaag geen kaarsjes op tafel bij de lunch’…..Er groeit hier en daar ergernis. Niets mis mee zolang men ze bespreekt zonder ze erger te maken. Als resultaat ontstaan dan vaak in de hoofden van de partners de fameuze do’s and don'ts-lijstjes, zeg maar de verschillende puntjes waar moet op gelet of aan gewerkt worden. Maar dit soort partnerschap, gebaseerd op afhankelijkheid en emoties, is erg kwetsbaar en daardoor ook eerder instabiel. De kunst bestaat er vooral in om dit te weten en te aanvaarden als normaliteit of te leren leven met hier en daar een donker wolkje. Wolkjes die grond raken, kunnen best de dag kleur geven! Zolang het onderliggende klimaat (zie primer in vorige blog) gunstig oogt, slagen de partners er wel in om realiteitszin op te bouwen en de inherente evolutie van een relatie te aanvaarden.

Nog even terug naar de vragen. Op het hoogste niveau komen antwoorden die niet zozeer te maken hebben met noden of tekorten van de partners maar met wie ze zijn. Als partners gaan ze het eigen pad maar door dit samen te doen krijgen ze bij wijze van spreken ongevraagd een surplus in de schoot geworpen. Gewoon door wie ze van nature uit zijn, dus zonder er te moeten voor werken, vullen ze elkaar aan of houden ze elkaar in evenwicht. Partners zijn dan elkanders beste supporter, stimuleren elkaar, genieten van en met elkaar, dagen elkaar uit en bieden elkaar ook hulp om het eigen pad voller en rijker te gaan. ‘Samen zijn’ vervangt ‘samenzijn’. Dit type partnerschap is wellicht het summum van gelukzaligheid en stabiliteit, maar wellicht voor slechts weinigen weggelegd.

Ten slotte nog dit. De drie lagen lopen nogal eens door elkaar. Ze zijn eerder kunstmatig opgesplitst maar laten toch toe om de relatie met jouw partner te typeren. Good luck!

Enjoy the road.
senior


geplaatst door Senior - 4851 keer gelezen

beoordeeld 3.96/5 (25 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be