Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

dinsdag 26 januari 2016

Waarom voornemens niet werken

We hebben ze gemaakt en uitgesproken. Bij het begin van nieuw. De voornemens. Over sporten, drinken en roken. Over tijd voor onszelf of voor anderen. Over meer of minder werken. Over klein geluk,….
Dat deden we een jaar geleden ook. Zo ongeveer gelijk. Niet gelukt dan? Eigenlijk niet en we hebben het geweten. Zwakke wil?

De jaarwisseling. De geschikte tijd om achterom en vooruit te kijken. We gaan er bij zitten en bepeinzen het pad dat we gingen en nog hopen te gaan. En daar horen voornemens bij, misschien zelfs concrete plannen. Producten van onze rationele geest. Je weet het wel, voor- en nadelen op een rij en de meest verstandige conclusie verschijnt vanzelf. Helaas, wijze menswezens die dag en nacht denken bij wijze van hobby en beroep, bewijzen dat ons ‘gedacht’ er niet toe doet. Niet wat we bewust willen of voornemen stuurt ons gedrag, maar wat we onbewust willen. Bij de jaarwisseling is dit niet zozeer minder roken of drinken en meer joggen…. maar mooie voornemens bedenken en er een beetje mee opvallen. Want zoals gezegd, het hoort tot de geplogenheden die na zovele jaren diep in ons brein een onbewuste tendens hebben ingebouwd om het spelletje mee te spelen. Een geneigdheid die geactiveerd wordt door het ritueel bij overgang van oud naar nieuw. Het gebeurt allemaal buiten onze bewuste controle om en het vervolg laat zich raden. Eens de voornemens gemaakt en verkondigd, is het onderliggende doel bereikt. We gaan dan over tot de orde van de dag, waar de oude maar uiterst hardnekkige geneigdheden opduiken zoals vooruit met de kar, beter en meer, groter en verder en vooral ook ongeremd genieten als compensatie van al het vorige. Zeg maar de gewone gang der dingen, zoals ze grotendeels vanuit onze samenleving wordt aangestuurd en geconditioneerd.

Hebben voornemens dan geen enkel nut of effect op ons gedrag? Dat nu ook weer niet. Als we maar lang genoeg volhouden om dezelfde voornemens te herhalen en dat liefst openlijk ten gehore van vriend en vijand, dan neemt op termijn de kans toe dat ze zonder dat we dat beseffen omgezet worden in een onbewuste geneigdheid om ernaar te handelen. Een leuk voorbeeld van hoe we het besturingssysteem van ons gedrag ‘het onbewuste 01’, toch een beetje zelf kunnen programmeren.

Enjoy the road
Senior


geplaatst door Senior - 5370 keer gelezen

beoordeeld 3.9/5 (30 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be