Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

donderdag 25 februari 2016

MAAKBARE ROMANCE

Je bent student en je wilt wat. Dus ga je in op de vraag van een professor psychologie, Arthur Aron, om aan een experiment deel te nemen. De professor verdeelt de vrijwilligers over 33 heteroseksuele koppels. Hij overhandigt jou en jouw koppelhelft een lijst met 36 nogal persoonlijke vragen. Slechts een paar andere koppels krijgen dezelfde lijst. De meerderheid moet het doen met eerder oppervlakkige vragen. Na één uur vraagt de professor iedereen om het gesprek te stoppen en elkaar gedurende 4 minuten intens in de ogen te kijken. En kijk eens aan: 6 maanden later ben je niet langer een experimenteel samengesteld maar in de echt verbonden koppel. Het enige weliswaar.
Een duizendste luk? Misschien. Maar toch een beduidend beter resultaat dan de nog geen 1% succeskans van het gewone daten, ook al is dit laatste niet de uitkomst van diep wetenschappelijk gepeins. Is verliefdheid maakbaar?
Cruciaal in het experiment zijn natuurlijk de persoonlijke vragen. Geen oppervlakkigheid in de zin van: ‘Gemakkelijk gevonden?’ en ‘ Eet u graag oesters?’ Maar wel treffers zoals: ’Heb je een bepaald voorgevoel over hoe je zal sterven?’ of ‘ Wat was voor jou een beschamende ervaring?’ Dit soort vragen kletsen natuurlijk in je gezicht. Ze laten niet toe om met standaardzinnetje of clichépraat te antwoorden. Je moet diep in jezelf zoeken en als je daar iets vindt het ook nog begrijpbaar onder woorden brengen. Je stelt je tentoon voor elkaar op een manier die voor beiden ongewoon is. Wellicht ook wat onbeholpen. En dat schept een band. Dat bleek ook uit de bevraging van alle koppels onmiddellijk na het experiment. De band die de paren met de persoonlijke vragen voelden, was opvallend dieper. In geen tijd met twee in hetzelfde krinkelende winkelende waterding. Hoe ongemakkelijk mooi kan dat zijn!
Is er een moraal van dit verhaal? Wellicht wel. Niet de vragen zelf zijn belangrijk maar wat ze onbewust bij elkaar teweegbrengen: verbondenheid op gevoelsniveau. Die kan er komen door de diepzinnigheid van vragen maar evenzeer door billenkletsengelul aan de toog. Emoties, daar gaat het om. Als die bij elkaar geraakt worden, dan is een eerste stap gezet. Maar dit hangt eerder af van de persoonlijkheid die het woord bespeelt en hoe dit door de andere persoonlijkheid gesmaakt wordt. Laat twee daters met een hoog ijskonijngehalte diepzinnig antwoorden op: ‘Welke rol spelen liefde en affectie in je leven?’ en ze stuiven ijsgewijs uit elkaar.
Je kan de 36 vragen googelen. Ze liggen niet gemakkelijk in de pols. Vandaar een tip. Stel de vragen niet, maar gooi zelf als eerste jouw antwoord tussen jouw kop koffie en haar glas wijn op tafel. Wacht dan gewoon met ingehouden spanning af. Haar of hem precies op dat moment diep in de ogen kijken, kan ook helpen. Succes.
Enjoy the road

Senior


geplaatst door Senior - 5576 keer gelezen

beoordeeld 4.19/5 (21 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be