Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

woensdag 23 maart 2016

40 bits/seconde

Stel, je hebt een date. Eindelijk of nog eens. Maar je wilt het verstandig aanpakken. Vooraf het lijstje in je hoofd met alle ‘do’s en don’ts’ opfrissen en tijdens de babbel met of zonder wandeling in een met romantiek gekleurde plek, niets aan toeval overlaten. Bewust blijven kijken, luisteren, voelen, ruiken en proeven. Maar vooral ook eerst nadenken of dingen analyseren, evalueren en dan pas het woord nemen of iets doen.

Oei, wat is dit toch lastig! Gewoon niet vol te houden, zo alles bewust doen. We hebben seconden nodig om wat we in één flits zien, horen of ruiken, bewust te lezen. En daar slagen we nooit in. Probeer maar eens om tijdens een date binnensmonds op te sommen wat je ziet, hoort, voelt, ruikt en wat je dan zelf doet. Je zal snel merken dat je er de tijd niet voor hebt, dat je dat niet volhoudt, dat continu bewust bezig zijn alles aanzienlijk vertraagt en vooral de interactie met jouw date artificieel maakt en gewoonweg ook verstoort. Je kan er nooit een goed figuur mee slaan, dus kan je het best laten om krampachtig de verstandige te willen ‘uithangen’.

En nu de wetenschappen! De bandbreedte van ons bewustzijn is zeer smal. De hoeveelheid informatie uitgedrukt in bits/seconde, die via onze zintuigen binnenkomt en doorstroomt naar onze hersenen, kan oplopen tot meer dan 11miljoen. Maar ons bewustzijn kan maar 40 bits per seconde opnemen, een cijfer waarvan sommigen zeggen dat het aan de hoge kant is. Dezelfde wetmatigheid geldt natuurlijk ook voor wat het bewustzijn met die informatie doet: beoordelen, analyseren, voor- en nadelen afwegen, beslissen. Concreet houdt dit in dat alles wat we bewust doen serieel gebeurt, het ene na het andere en nooit twee dingen tegelijk. Dit kost inspanning en vooral ook tijd. Op basis van deze controlemodus kunnen we nooit efficiënt en doeltreffend gewone dingen doen zoals auto rijden, nota’s nemen, stappen of wandelen, praten en discussiëren, op computer werken, maaltijden klaar maken en taken op het werk uitvoeren. De overgrote meerderheid van wat we dagelijks doen en laten, zowel fysisch als meer mentaal moet gewoon aangestuurd en gecontroleerd worden door het onbewuste. De bandbreedte van ons bewustzijn is te klein om het bewustzijn alles te laten bepalen wat we doen.
Conclusie. Laat het voorbedacht daten. Doe het onbevangen. Kijk wat er gebeurt en speel er even onbevangen op in.

Maar toch. Het bewustzijn koesteren we als ultieme dirigent van ons bestaan. We voelen ons erdoor verheven boven alle andere aardse wezens. Misschien zijn we het aan onze soort verschuldigd om toch alles uit de kast van ons bewustzijn te halen, zijn beperkte capaciteit maximaal te benutten. Of is dit ook een illusie? De volgende blog onthult!

Enjoy the road.
Senior


geplaatst door Senior - 5649 keer gelezen

beoordeeld 4.16/5 (19 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be