Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

woensdag 6 april 2016

350 milliseconden

Leef je leven. Geniet van elk moment. Weet wat je wilt en wil wat je weet. Doe wat je graag doet. Koester de mooie herinneringen. … Het zijn allemaal bekende kreten die oproepen om bewust in het leven te staan, bewust te kiezen of bewust te beslissen. Ze suggereren meteen ook dat we dat kunnen. Dat klopt ook alhoewel we dat slechts in beperkte mate kunnen. Zoals beschreven in mijn vorige blog, komt dat door de smalle bandbreedte van ons bewustzijn. Slechts 40 bits/seconde. Maar met dat beperkte vermogen om bewust te handelen kunnen we toch één en ander doen. Zo ervaren we dat in elk geval. Het wordt ons ook steeds maar weer aanbevolen: eerst nadenken en dan pas doen.

Maar hersenwetenschappers roepen steeds luider en eensgezinder dat onze bewuste beslissingen het gevolg zijn van onbewuste processen. Ze zien op hersenscans (EEG, PET, fMRI) dat bewuste beslissingen zo’n 350 milliseconden vroeger al geïnitieerd worden door hersenprocessen. Het gaat om een verandering in het elektrische spanningsveld van de hersenen of een neurale opbouw van bereidheid of geneigdheid om een bepaalde handeling uit te voeren. Dit gebeurt onbewust. We hebben er geen vat op. Of met andere woorden: er is eerst onbewuste activiteit, dan eventueel een bewuste beslissing en daarna de uitvoerende handeling. Of wie dit nog scherper geformuleerd wilt zien: onze bewuste beslissingen zijn niet de oorsprong van onze bewuste handelingen.

Ik weet het. Ik vat hier in een paar regeltjes samen, wat geleerde koppen op een paar duizend bladzijden uit te doeken doen, met veel nuances en uiteraard ook met massief veel kritiek. Maar de kern blijft overeind. Of dat dan zo erg is? Wellicht niet aangezien we gezond en wel in het leven staan. Dat hoop ik tenminste. Maar deze nieuwe inzichten werpen wel een totaal ander licht op alle ‘do’s en don’ts’ van het leven inclusief van het daten. Eigenlijk hebben we het allemaal niet zo onder controle als we wel denken. Een illusie dus? Jawel, maar een heerlijke. De impact van onbewuste processen verandert ook op een indringende wijze mijn kijk op waarom we dingen doen of niet. ‘Waarom willen we trouwen?’, ‘ Waarom helpen we iemand anders?’…Op zo’n waarom-vragen toveren we doorgaans gemakkelijk een antwoord. Het is bedacht maar dus hoogstwaarschijnlijk niet de echte reden van handelen. Ook als ik kreten hoor zoals: ‘ Ik bepaal zelf wat ik doe’, blijf ik achter met de vraag of we eigenlijk wel een vrije wil hebben? Kunnen we ons eigen leven regisseren? De volgende blog onthult!

Enjoy the road!

senior


geplaatst door Senior - 5366 keer gelezen

beoordeeld 4.2/5 (20 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be