Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

maandag 4 juli 2016

Een aroma van sinaas met een vleugje cement

Vakantie! Voor een papa met twee jonge tieners een tijd om volop te genieten en samen enkele weken erop uit te trekken. Met z'n drietjes een heerlijke actieve vakantie in de Ardèche. De grillige natuur, het zomersmooie weer ... Veel sporten, spelen, praten met de kids, en vooral luisteren naar elkaar. Je voelt de band elke dag intenser worden... Niet dat de kinderen de rest van het jaar verwaarloosd worden, integendeel. Het gezinnetje komt altijd op de eerste plaats. Maar vakantie is extra-time ;-).

Facebook, Snapchat, Instagram, twitter... mogen even op rantsoen, maar dan ook weer niet te lang. 's Avonds willen ze steevast even online, of de wereld dreigt te vergaan :-). Dikwijls denk ik dan: beseffen de kinderen wel hoe goed ze het hebben, hoe ze in de watten worden gelegd? Zeker kinderen van gescheiden ouders krijgen toch dikwijls heel wat extra aandacht, niet?

Zo anders was het in mijn eigen jonge leven. Élke vakantie was een werkvakantie. En dat werken was labeur. Pa had een bouwbedrijf, ruwbouw van particuliere woningen. En van heel jongs af gingen de zonen vakantiewerkgewijs mee in het vak. Zelfde leeftijd als mijn kids nu. Eindeloos sleuren met zakken cement, tonnen zand, paletten snelbouw, facade, betonblokken, ... Metselaars die voortdurend roepen om méér: mortel! stenen! beton!! alles moest aan een moordtempo aangevoerd. Stellingen bouwen, stellingen afbreken. Je werkte als een jong paard, als een machine... dikwijls in een verzengende zon tussen de nieuwgebouwde hete muren. En fluiten naar de meisjes die voorbij fietsten. Niet ik natuurlijk, maar de werkmannen, die daarna snel wegdoken achter hun verse muurtje, zodat ik aan de straatkant bij de betonmolen de vlammend boze blikken gratis in ontvangst mocht nemen ;-). Drinkbussen lieten we aan een touw zakken tot in de kelder die nog wat onder water stond. Of bij gebrek aan, tot op de bodem van de watertonnen naast de betonmolen. En drinken moest je, liters en liters... koude thee was het best tegen de dorst... Het was een hard vakantieleven. Tweemaal per dag bracht de "ark" een half uurtje adempauze. Schafttijd! De ark was een kleine houten "woonwagen" die met het circus optrok. Het vermoeide lijf kon even tot rust komen bij een half brood dikgesneden boterhammen en een beker hete koffie. Een mix van steengruis, cementpoeder en scherpe geur van sinaasappelschillen overheersten de benepen stoffige ruimte. Een aroma dat me nooit meer zou loslaten in het leven... En na een half uurtje bouwvakkersfilosoferen werd het werk genadeloos hervat. Dag na dag. Om de 3-4 weken verhuisde de hele karavaan naar een volgend lapje grond dat ongeduldig lag te wachten om bebouwd te worden. En als je dán een weekje vrij kreeg, DAT was dan écht vakantie! Dán begreep je pas hoe kostbaar je vrije tijd wel was ;-). En zo kregen we al op heel jonge leeftijd een ruige wijze levensles gelezen: hard werken of hard studeren! En of we die les begrepen ;-). Kinderen werden gesmeed tot jonge mannen met volharding, verbetenheid, en karakter.


En nee, in dat regime wil ik m'n eigen kids natuurlijk niet onderdompelen. Laat ze maar genieten van hun jonge jaren. Ze doen fantastisch hun best, en hebben hun vakantie meer dan verdiend... Ze moeten tenslotte hun eigen weg vinden in een complexe wereld van eenouder- of samengestelde gezinnen... niet altijd even gemakkelijk.

Zo, nu eerst een goede nachtrust onder de Franse sterrenhemel. Morgen wacht een dagje stevige canyoning. Vive les vacances!

 


geplaatst door Axe - 7512 keer gelezen

beoordeeld 3.95/5 (19 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be