Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

zaterdag 15 oktober 2016

Het grote warme muzikale nest

"Gaan oma en opa er ook zijn papa? En oom Rik? En nonkel Jos? En Gerda? Erwin? Tante Hilde? Bert? Ine? Greet ? ...". Ze raast zo maar door... Heerlijk toch, dat spontane van een tienerdochter die volenthousiast honderd vragen zit af te vuren zo naast je in de wagen.

Het is vrijdagavond en we zijn onderweg naar mijn geboortedorp in het Limburgse. Back to the roots. Enkele keren per jaar is er een concert van de lokale muziekvereniging, en dat willen we voor geen geld missen. Muziek, als rode draad door het leven. Muziek en familie. Ik herinner me nog goed mijn allereerste repetitie, ik moet zowat 10 geweest zijn. Een klein bang broekje, met een veel te groot muziekinstrument, vanachter een brede houten pupiter. En op die pupiter lagen de noten van "I could have danced all night" uit de musical "My Fair Lady". Ik was zó overweldigd van het muzikale geweld dat plots losbarstte dat ik helemaal vergat te zelf spelen :-).

 

Maar je leert snel. En muziek werd eerst een hobby, dan een passie. Een familietraditie ook. En die familie was gróót, en muzikaal. Langs moeders kant waren ze met 18 broers en zussen, langs vaders kant 7. Het begrip "nieuw samengesteld gezin" moest nog enkele decennia later uitgevonden worden. Wij waren/zijn dan ook met zo'n 65 neven en nichten langs de ene kant, 19 langs de andere. En we maakten muziek. Met zowat de hele bende. Op familiefeesten, bij jubileums, of gewoon al bij 'n barbecue, ... altijd werden de instrumenten bovengehaald en hing er wel muziek in de lucht. Het waren heerlijke tijden.

 

Als je uit een groot warm nest ontspruit, dan is er toch een bijzondere band met elkaar. Je moet leren samenleven, oog hebben voor elkaar, alles delen, voor elkaar zorgen en opkomen, mekaar helpen en bijstaan, ... en dat voel je tot vandaag ... Wat er ook gebeurt, er staat altijd wel iemand voor je klaar. En dat zijn precies de waarden die ik ook aan m'n eigen kinderen tracht mee te geven: het belang van een warme thuis, een warm nest, een hechte familie, en daarnaast de muziek, een perfecte 'harmonie' :-) ... Maar makkelijk is dat niet altijd. Hoeveel gezinnen vallen niet uit elkaar de dag van vandaag? Familiebanden die verscheuren? Contacten die verloren gaan?  Het is een ware uitdaging om vanuit het oogpunt van de kinderen het beeld van de familie(s) overeind te houden...

 

En daarom is het weerzien telkens zo hartverwarmend... we worden bij elk concert een klein beetje ouder, enkele rimpeltjes extra, wat grijzer en sommigen zitten telkens wat minder strak in het pak ;-)... maar altijd even leuk om elkaar terug te zien, om elkaars verhalen te horen, en elkaars kinderen te zien opgroeien ...

 

Het thema van de avond is filmmuziek. De lichten doven langzaam, het rumoer in de zaal maakt plaats voor een heerlijke lange stilte. Vanachter elke pupiter zijn de ogen strak gericht op het dirigeerstokje dat met een sierlijke beweging heel langzaam boven het orkest een gaatje in de lucht prikt. Om dan met een zacht tikje in perfecte harmonie de zaal te vullen met de eerste heerlijke akkoorden. "The Circle Of Life". Hoe meer toepasselijk kan de avond starten?


geplaatst door Axe - 4242 keer gelezen

beoordeeld 4.35/5 (31 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be