Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

maandag 21 november 2016

HSP

Wij beschikken over zintuigen. Vijf naar men zegt. Maar volgens anderen hoort intuïtie daar ook bij. Dus eigenlijk zes.
Ze zijn de poorten langs waar we op elk moment prikkels binnenlaten vanuit zowel onze buiten- als binnenwereld. Dit kan gaan tot ruim 11 miljoen bits per seconde. Maar we zijn ons lang niet van al die prikkels bewust. Onderweg van onze zintuigen naar ons bewustzijn doen filters of dempers hun werk. Ze voorkomen dat we ons elke seconde overrompeld voelen en daardoor blokkeren, chaotisch reageren of gestresseerd geraken. De verwerkingscapaciteit van ons bewustzijn is immers sterk beperkt. Gemiddeld 60 bits per seconde volgens hooggeleerden.
Maar het voornoemde filterproces laat bij sommigen van ons meer en groter gaten dan bij anderen. Als je bijvoorbeeld met een gegroepeerd aantal soortgenoten samen bent voor een geanimeerde ontmoeting, dan is wat daar feitelijk gebeurt voor iedereen hetzelfde. Maar het kan best dat jij meer, of totaal andere dingen bewust waarneemt of gewaarwordt dan anderen. Of dat je vaker en intenser door dit of dat getroffen wordt en dus meer tijd nodig hebt om te verwerken en te reageren. Niets aan de hand. Tenzij je snel ‘vol loopt’ of je overweldigd voelt. Je valt dan stil of trekt je terug. Soms ook letterlijk. Als jou dit regelmatig overkomt, moet je afrekenen met etiketjes: ‘Jij bent anders, of gene gewone.’ Maar dat wil je niet. Er volgt verzet, weerstand en ook verwarring en vermoeidheid. Soms zelfs blozen, trillen, een snelle hartslag en niet meer kunnen nadenken. Het noorden kwijt.

Het verschijnsel heet hooggevoeligheid. Niet overgevoeligheid want dit kleurt negatief alsof je dan van iets te veel hebt. En dat is het niet. Het betreft een karaktertrek – in hoge mate aangeboren – die je dienstbaar kan inzetten als een talent. Bijvoorbeeld op het vlak van relaties. Je voelt dan gewoon veel sneller aan wat er aan de hand is. Je doorprikt moeiteloos maskers en kijkt dwars door mensen heen. Toneelspelers op jouw pad hebben geen kans. Ook zij die alles netjes op voorhand willen structureren of rigoureus plannen botsen met jouw intuïtie en creatieve flexibiliteit. Idem voor jolige tafelspringers die houvast vinden in snel wisselende situaties en hectische omstandigheden.

Je kan als hoogsensitieve persoon (hsp) lang niet met iedereen vlot overweg. Dit toch willen betrachten, is geen goed idee. Jezelf wegcijferen om een relatie te vangen, houdt geen stand. Dus hsp-ers, sta op uw strepen. Steek uw eigen briljantie niet onder de korenmaat. Uit zonder gêne uw fijngevoeligheid, uw empathie en vooral ook uw diepzinnigheid en creativiteit. Laat een potentiële partner duidelijk weten dat je respect verwacht, geen gedoe om jou te veranderen. Dat je grenzen hebt en bijvoorbeeld met regelmaat behoefte om jou in alleenheid terug te trekken. Je te krullen in je eigen mandje. Om tot rust te komen en op te laden. Laat je niet vangen aan het cliché: ‘les extrêmes se touchent. ’ Het heeft hoogstens een poëtische of symbolische waarde. Geen reële.

Enjoy the road.
Senior


geplaatst door Senior - 5080 keer gelezen

beoordeeld 3.94/5 (16 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be