Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

zondag 6 november 2016

Waarom?

Bioloog en filosoof. De volgorde doet er niet toe. Wellicht daarom noemen ze hem ook wetenschapsfilosoof. Een aanstekelijk spreker, onder meer over de relatie tussen smaak en hersenen. Bijvoorbeeld chips. We knabbelen ze graag. Omwille van de smaak. Dat weten we. Maar ook omwille van het geluid tijdens het knabbelen en – god och herekes - van de verpakking als we ze opentrekken. Idem voor het geluid van bubbels. Of de achtergrondmuziek in supermarkten, restaurants en bars. En nog deze: wijn die we proeven bij blauw en rood licht vinden we beduidend lekkerder dan dezelfde wijn onder wit of geel licht. Dat en tal van andere oorzakelijkheden weten we niet en dat hoort ook zo. Anders kunnen ingenieuze denkers er geen gebruik van maken. Om ons te laten doen zonder het echte waarom ervan te vatten. Niet dat we dat toegeven, want een uitleg hebben we vaak wel bijdehand. In termen van smaak, afdronk, verhouding zuur en zoet, geur en kleur…

Waarom? Een populaire vraag. We stellen ze dagelijks meerdere keren. Wegaan er ook vanuit dat er waarom is. Een reden die verklaart. Een wetmatigheid die veroorzaakt. Een erfenis van de Verlichting die we overtuigend delen met ons nageslacht. Al rond drie jaar scheuren kinderen de oren van ons hoofd met de alsmaar weerkerende waaromvraag. Waarom ze dat doen? Gewoon imitatie.
De waaromvraag lijkt ook legitiem. Tenminste als het gaat over bruggen die instorten, pijn in de borststreek, regen aan de kust en niet in het binnenland,…Daar zijn objectieve of controleerbare verklaringen voor. Iets eenzamer voelen we ons bij de vraag waarom we op zondag (niet) naar de mis gaan, waarom we hem of haar niet of wel mogen, waarom we immens veel verdriet torsen bij het overlijden van een geliefde. Mensen en waarom, het blijft een moeilijke oefening. Onderzoekers zijn er inmiddels achter gekomen dat we op dit gebied het echte waarom niet (kunnen) kennen omdat het bestaat uit onbewuste processen, ergens diep in ons brein. In een paar vorige blogs berichtte ik hierover. Maar iets niet kennen of niet weten voelt in de najaren van de Verlichting ongemakkelijk. Menswezens die waaromvragen flitsend beantwoorden zijn succesvol. Ze genieten van evolutionair voordeel. Dus oefenen we van kleins af aan in het produceren of zeg maar verzinnen van antwoorden. Met ons verstand, onze rationele vermogens, ook ergens diep in ons brein. Zo kunnen we uitleggen waarom we een bepaald type nylonkousen verkiezen, waarom we op iemand (niet) stemmen, waarom we dezer dagen het graf van geliefden chrysanteren of waarom we om het hardst stressen. Leuke antwoorden. Dat wel. Maar ze bedriegen.

Een boeiende bezigheid ware het niet dat waaromvragen over onszelf of over anderen ons vaak ook tormenteren. Ronddraaien in ons brein, tot diep in de nacht. We komen dan niet op een antwoord. Ons vermogen om te verzinnen faalt en houdt ons aan het piekeren. Waarom eigenlijk? Als het echte waarom niet vatbaar is dan kunnen we toch best ophouden om ernaar te zoeken. Of hoe bevrijdend kan de gedachte aanvoelen, dat heel wat nukkige waaromvragen op te lossen zijn door ze niet te stellen. Of door standaard op dit soort vragen te antwoorden: omdat het (niet) bij me past, omdat ik me er (niet) goed bij voel, omdat ik aanvoel dat het voor mij (niet) klopt,… Punt. Een antwoord vanuit het hart of intuïtie. Ook dat is Verlichting. Kijken in jezelf in plaats van naar jezelf. Rust vinden in niet-weten.

Enjoy the road.
Senior

 


geplaatst door Senior - 4164 keer gelezen

beoordeeld 4.37/5 (19 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be