Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

woensdag 7 december 2016

EEN PLAATS GEVEN

Na een schokkende gebeurtenis, verlies van een kind of partner,vechtscheiding, onverwacht ontslag…, moeten we de draad terugvinden. Want het leven gaat verder. Wellicht krijgen we goedbedoelde raad: focussen op de mooie herinneringen, onder de mensen blijven komen… en vooral wat gebeurd is een plaats geven. Dit laatste zou een voorwaarde zijn om open te staan voor een nieuwe relatie. Het klinkt als vanzelfsprekend.

Toen ik zelf een opdoffer van formaat te verwerken kreeg, stond ik daar. Het overlijden van mijn partner een plaats geven. Ik peinsde er veel over na, maar eerlijk gezegd, ik begreep het toch niet echt. Ik zag wel het doel. Voorkomen dat verdriet niet alles overspoelt of mijn verder leven verlamt. Een plaats geven zag ik soms als er een soort labeltje opplakken en opbergen in een lade die je kan afsluiten en openen op momenten dat je dat zelf wilt. Maar dit veronderstelt dat er in onze geest, zeg maar in ons brein, lege lades of plekken zijn die kunnen worden opgevuld. Helaas dit klopt niet. Ons brein bestaat uit netwerken en processen. Ze zijn er niet op gericht om gebeurtenissen in vakjes te stoppen om ze daar tot rust te brengen. Integendeel, ze gaan ermee aan de slag om wat nog komt aan te pakken. Voorwaarde is dan wel dat we na de mokerslagen van het leven nog een toekomst willen. Dat we het met onszelf op een akkoord gooien om vooruit te gaan, niet bij de pakken te blijven hangen. Het gaat om het vooropzetten van intenties en doelen en vooral het inslijpen van een houding, een ingesteldheid om het leven vooruit te leven. De rest volgt quasi automatisch.

Ons brein en meer specifiek ons geheugen is geen magazijn maar een fabriekje in volle actie, vooral gedurende de nacht. Dan wordt wat erin zit onbewust geselecteerd, geordend en klaargemaakt om de dag van morgen en van later aan te kunnen. Dit gebeurt middels adviezen, suggesties of concrete oplossingen die er dan plots zijn. Opduiken uit het niets. Het is dus goed om ze recht van bestaan te geven, er voor open te staan, ze intuïtief op te vangen en vooral niet weg te rationaliseren.

Voorwaar een andere kijk op de dingen een plek geven. Vooral ook een optimistische:het verleden maakt ons meer beslagen om de weg naar verder aan te kunnen. Op deze wijze is ons verleden ook onze toekomst. We kunnen dan zeggen dat we een nog een rijk verleden voor de boeg hebben of nog een hele toekomst achter de rug. Klinkt ook nog origineel.

Enjoy the road
Senior

 


geplaatst door Senior - 4571 keer gelezen

beoordeeld 3.75/5 (16 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be