Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

vrijdag 23 december 2016

Ik was in de buurt.

Het gebeurt op ieders pad. De grond onder je voeten kwijt. Je wereld ineens ingestort. Het lot of eigen aan leven.

Getroffenen willen we al eens troosten. Altijd goed bedoeld edoch soms naast het doel. Een paar tips onder de kerstboom. Uit eigen ervaring of van horen zeggen. Door geleerden.

Eerst de clichés. ‘Ik was in de buurt en dacht ik zal maar eens een goedendag gaan zeggen.’ Een beetje pijnlijk en dat kan getroffene op dat moment missen. Zeker als je tot nu toe nooit of uiterst zelden langskwam.
‘God, wat je nu overkomt is toch erg. Dat is bijna niet te dragen. Dat verdien je niet. En er wacht nog het zwarte gat.’ Schrappen! Getroffene voelt zich in zijn/haar miserie bevestigd. Troost? Geen knijt.
‘Niet gemakkelijk. Ik weet het, ik heb het ook allemaal meegemaakt. Helaas.’ Bij iemand in miserie je eigen geschiedenis op dit gebied in beeld brengen, is geen goed idee.Tenzij jezelf getroost wil worden.
‘Ge moogt de moed niet laten zakken. Het leven gaat verder hé. Probeer vooral de mooie herinneringen te koesteren. En tijd heelt alle wonden.’ Nu ook de getroffene de les spellen? Niet doen. Toen mijn partner stierf had ik geen knijt aan het mooie voorbije. Integendeel. Het kerfde extra pijn in mijn huid wegens: ‘dat zal ik nu moeten missen!’
‘Als ik iets kan doen, laat maar weten.’ Lijkt oké maar je verwacht dat getroffene over de brug komt. Voor sommigen dan een brug te ver. Beter is om concreet aanbod te doen. Ik wil graag de boodschappen doen. Geef je mij een lijstje? Of ik kom wel het gras afrijden. Past dat vrijdag?
Troost laat zich niet in woorden vangen. De beste troost is allicht troost die niet troost. Er gewoon zijn. Geen geforceerde woorden. Zeg dat je niet weet wat zeggen en dat je stiltes oké vindt. Vul ze niet op. Zo bied je getroffene ruimte om zelf iets te zeggen of te vragen. En luister dan. Dat doe je niet als je direct commentaar geeft zoals: ‘Ja maar dat mag je zo niet bekijken.’ of ‘Je moet nu vooral sterk zijn.’ of ‘Het komt wel goed.’ Zeg ook niet dat je hem of haar begrijpt of dat je weet hoe hij of zij zich voelt. Gedraag je liever als iemand die probeert te begrijpen. Kijk getroffene aan. Geef vooral non-verbale signalen dat je volgt en begrijpt wat hij of zij zegt. Of herhaal kort met eigen woorden. Zo bevestig je dat je luistert. Dat doe je ook door af en toe korte vraagjes te stellen zoals: ‘Hoe was je nacht?’ ‘Wat bedoel je hiermee?’ ‘ Hoe is het gebeurd?’ Maar weet ook dat getroffene zijn of haar verhaal al een 10-tal keren heeft (moeten) vertellen. Dus dring wat dit betreft niet aan.
En verder. Doe gewoon zo gewoon mogelijk. Laat de koetjes en de kalfjes ook nu passeren. Wring jezelf niet in ongewone bochten door dingen te doen die niet bij je gewoonheid niet passen.

Troost bieden, het blijft een dubbeltje op zijn kant. Tegenover machteloosheid stelt troost niet veel voor. Hoogstens een troostprijs. Laat dit een troostende gedachte zijn.

Enjoy the road.

Senior

 


geplaatst door Senior - 4290 keer gelezen

beoordeeld 3.57/5 (14 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be