Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

dinsdag 11 juli 2017

ONDERSTROOM

Zon, zee en strand. Vakantie. Je stapt pootje badend het zoute water in. Eens je voeten de bodem lossen, duik je. En dan spetterend, beetje bij beetje verder. Zalig verkoelen, geen wolkje aan het felblauwe zwerk. Wel een heerlijk windje. En dan wil je terug. De handdoek op het hete zand wacht. Maar terug, dat lukt niet makkelijk. Je hapert precies ter plekke. Aan iets dat je in zee wil houden. Zo voelt het toch. Een onderstroom zo heet dat. Gevoed door de wind, in aan- of aflandige hoedanigheid. Jij ligt er peddelend bovenop. In een door jou aangestuurde bovenstroom.

Bovenstroom en onderstroom. Metaforisch te gebruiken voor wat we al eens al stappend door ‘t leven meemaken. Stel, je wil diëten. Je spartelt de goede richting op. Tot iets diepers het volhouden verzuurt. Je valt dan terug. Op wat je gewend was. Of stel, je neemt je voor om in je contacten of relaties meer te luisteren. Empathisch te zijn. Ook dat lukt. Meestentijds ‘echternach’gewijs, je weet wel. Tot ook in deze materie de onderliggende orde herstelt. Gewoon weer gewoon doen zoals men jou kent.

Het zit hem in ons brein. Zo weze gezegd. Dat is deels bewust en staat voor wat we bedenken en rationeel willen. De bovenstroom of terug naar ’t strand. Maar ook deels onbewust. Een poel van diep ingeslepen opvattingen, gewoontes, impulsieve reacties. De onderstroom. Zee-inwaarts. Soms werken ze samen of versterken ze elkaar. Soms spelen ze oorlogje en dan moeten we met verstand beslissen. Het bewuste brein de regie laten voeren. Zo leerden we het. Maar makkelijk is dat niet. Het onbewuste brein draait immers continu, aanhoudend. Te vergelijken met een lopend software-programma zonder start- of stopsignaal. Het is bovendien veel krachtiger. Wel een miljoen keer. Zo berichten ons neurologen die gewapend met hoogtechnologische hersenscans hier diep hebben over gepeinsd.

Is ons leven dan een soort print-out van onbewuste programma’s? Zo lijkt het. Tenzij we dat onbewuste brein lesjes kunnen leren. Er een beetje doelbewust aan prutsen om het een andere richting uit te sturen. Herprogrammeren heet dat. Klinkt serieus en complex. Maar je kan meteen eenvoudig beginnen. Door bijvoorbeeld dagelijks een beetje tegen jezelf te praten. Onopvallend natuurlijk. Zoals: ‘ Ik wil meer naar mijn partner luisteren. En dat gaat me lukken.’ Of : ‘ ‘Ik wil werk en leven positief bekijken.’ Zo’n 10-tal keren per dag en al zeker net voor ’t inslapen. Tot deze bovenstroom je onderstroom bereikt en erin verankerd wordt. ’t Proberen waard.

Enjoy the road.
Senior

 


geplaatst door Senior - 4595 keer gelezen

beoordeeld 3.95/5 (19 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be