Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

dinsdag 12 september 2017

HET EIGEN GELIJK

’t Is stil waar ‘t nooit waait. Wijsheid gekneld in een quote. En er waait wat. We kibbelen, geven kritiek of commentaar.We slaan om de oren met verwijten of deuren. Emoties in plaats van wat echt en waar is, van wat objectief of feit is.

Het lijkt er als eens op alsof we nauwelijks vatbaar zijn voor rede of gezond verstand. Dat vinden we dan wel jammer, of verwerpelijk. Vooral achteraf. Maar eigenlijk gaat het om een proces in ons brein. Iets chemisch dat zich niet zo makkelijk laat controleren. Gelukshormonen zoals dopamine (zie blog 19 april 2016). Onze hersenen zoeken die heerlijkheden op door bij voorkeur processen in gang te zetten en te herhalen die ze vrijgeven. We voelen ons dan kiplekker.

Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer we ons  in het eigen gelijk bevestigd voelen. Door de jaren heen, van jongs af aan, hebben we een beeld opgebouwd van wie we zelf (willen) zijn, van de mensen en de wereld om ons heen. Zo vinden we onszelf mooi en verstandig of juist niet. We hekelen anderen omwille van hun arrogantie of stompzinnigheid. Of we vinden hem of haar ‘amazing’, behulpzaam en supersympathiek. We willen weten waar we zelf aan toe zijn en wie of wat we voor ons hebben. Voortdurend twijfelen of wisselen van gedacht, stemt ons zenuwachtig of ongelukkig. Dus trekken we lijnen die dienst doen als houvast om door het dagelijks bestaan te waggelen. En op die lijnen gaan we ook staan. We willen ze bevestigd zien of bevestigen ze zelf. Vinden we dat onze partner enkel nog met zijn/haar eigen zaakjes bezig is, dan selecteren we onbewust in wat hij of zij doet en vooral niet doet precies datgene wat bij onze lijn past. Om dat af en toe ook nog eens dik in de verf te zetten, zeg maar te overdrijven. Is onze partner toch eens met onze zaakjes bezig, dan zien of horen we dat niet. We slaan het over.

Ons brein heeft niets met objectiviteit. Het wil in de eerste plaats de eigen waarheid beschermen. Het wil altijd gelijk hebben. In de wetenschappelijk literatuur is dit fenomeen bekend onder de welklinkende naam ‘confirmation bias’. Een breinproces dat gelukshormonen activeert. Cognitieve dissonantie doet dit niet. Dit proces zadelt ons op met een hoogst onaangenaam en zelfs verwarrend gevoel wanneer we dingen zien, horen, voelen,…die niet stroken met eigen opvattingen, verwachtingen, overtuigingen of (voor)oordelen. Dat zetten we dan recht. Helaas niet door de feiten te accepteren maar wel door ze naar onze hand te zetten. Zo ziet de ene dat de politie jongeren aanvalt en de andere net het tegenovergestelde.
Jammer of leuk? ’t Is maar hoe je het bekijkt.

Enjoy the road
Senior.


geplaatst door Senior - 3514 keer gelezen

beoordeeld 3.15/5 (13 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.be